Община Несебър ремонтира 7 обекта с европейски средства

Община Несебър ремонтира 7 обекта с европейски средства - E-Burgas.com

Поредният проект, който община Несебър завърши успешно с европейски средства,  е „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на община Несебър по Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014. Днес официално лентата прерязаха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Бьорн Оли, старши съветник към Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия (NVE), кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Румен Кулев и Мариана Минчева, директор на ОДЗ „Яна Лъскова“.  Малко преди това обаче се състоя празнична програма, включваща песни и танци, която поднесоха възпитаници от ОДЗ „Яна Лъскова“ – детската градина, на чиято територия се състоя събитието, тъй като образователното заведение е едно от седемте, които обхваща проекта.

Публичното събитие днес по повод приключване на строително-монтажните дейности по гореописания проект на общината започна с обръщение на  градоначалника Николай Димитров. Той категорично заяви, че проектът е особено важен за детските градини на Несебър, тъй като благодарение на програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ общинските образователни заведения ще намалят още енергийните си разходи. Освен това кметът припомни, че община Несебър води приоритетна социална политика, благодарение на която детските градини на нейна територия са едни от най-модерните и с изключително добри условия за възпитание на децата. На финала на своето обръщение, в което поздрави всички присъстващи с днешния национален празник – 6 септември, той не пропусна да благодари на Министерството на енергетиката, лично на министър Теменужка Петкова, на Норвежкото правителство и на целия екип за реализацията на проекта.

Министър Петкова в словото си освен, че поздрави присъстващите с националния ни празник, подчерта, че „днешният ден е много важен и специален не само за детските градини в Несебър, а и за министерството на енергетиката и за правителството на нашите партньори от Норвегия.“ Тя обясни, че министерството на енергетиката работи по съвместен проект с правителството на Норвегия по осигуряване на мерките за енергийна ефективност,  които дават възможност да се пести енергия, да се намалят вредните емисии и които осигуряват комфорта на „най-ценното, което имаме-нашите деца“. Тя информира, че „точно преди една година Министерството на енергетиката подписа 34 проекта на 32 общини за реализиране на мерки за енергийна ефективност, които се реализират с подкрепата на нашите норвежки партньори. 17 от тези 34 проекта се реализират със съдействието на норвежки компании, проектът, който се реализира на територията на община Несебър е точно такъв.“ На финала тя подчерта: “Много се радвам, че именно в община Несебър е един от първите проекти, който успешно приключи.“. Тя благодари за  подкрепата и изключително доброто сътрудничество на партньорите на министерството на енергетиката от Норвегия.

Г-н Бьорн Оли, старши съветник към Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия (NVE), който за първи път е в Несебър, сподели, че първите му впечатления от общината са повече от добри, по думите му „това е едно прекрасно място“ И още: “Много сме впечатлени от дейностите по проекта, които сте извършили, особено с това, че сте направили соларни инсталации, за да се загрява басейна.“ (Има се предвид басейна на детска градина „Яна Лъскова“- бел. ред.) След това също отправи благодарност към министъра за прекрасната работа, която е свършена. Благодари и на кмета на Несебър за доброто изпълнение.

След финала на официалната част министър Петкова изрази мнение, че това, което е видяла в детската градина като изпълнение на проекта я кара да бъде много доволна.

Проектът „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на Община Несебър по Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" е на стойност 638 427 лв., които са безвъзмездна финансова помощ.

Ползите от проекта са осигуряване на битова гореща вода за нуждите на всяко едно от седемте детски заведения, затопляна от слънцето чрез соларните инсталации. Тя ще може да се използва и за отопление на детските градини. В резултат на прилагане на мерки за енергийна ефективност, ще са подобряване условията за качествен образователен процес на 909 души, от които 797 деца и 112 души персонал, както и повишаване на енергийната ефективност на образователната инфраструктура.

Седемте образователни заведения от община Несебър: ОДЗ „Калина Малина“ – Несебър, ОДЗ „Яна Лъскова“ – Несебър, ОДЗ „Делфинче“ – Свети Влас, ОДЗ „Мечо Пух“ – Равда, ОДЗ „Обзорче“ – Обзор, ЦДГ „Радост“ – Оризаре, и ЦДГ „Детски свят“ – Кошарица, вече имат високоефективни отоплителни системи за битова гореща вода от възобновяеми източници. С цел повишаване на енергийната ефективност и намаляване на разходите за топла вода там са монтирани соларни инсталации за подгряване на вода.

Предвижда се годишно седемте обекта общо да усвояват 184060 КWh слънчева енергия, което ще доведе до намаляване на емисиите на CO2 със 141,68 тона/год. и ще се направят икономии от разходите за ел. енергия и дизел за подготовка на БГВ за сградите в размер на 40 379,80 лева/год. 
Този еко проект се реализира в партньорство с „Хенрик Сторм Офтеланд Ер§Ди“ - Осло, Норвегия.

 На днешното събитие присъстваха още г-жа Мариана Нителеа, представител на посолството на Кралство Норвегия в Румъния, Галина Бабева, ръководител на проекта и началник-отдел "Управление на проекти по ЕФ", зам.-кметове, общински съветници,  служители в общинска администрация, граждани и др.

Коментари

Още от последните новини