Община Карнобат привлича над 5.5 млн лв. за саниране

Община Карнобат привлича над 5.5 млн лв. за саниране - E-Burgas.com

Над 5.5 млн лв. привлече община Карнобат по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

С двата договора, които подписа кметът Георги Димитров, ще бъдат санирани Народно читалище „Димитър Полянов” и 16 жилищни сгради в града. Средствата са част от безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма, информира Радио Бургас.

От тях 643 956 лв ще бъдат изразходвани за повишаване на енергийната ефективност на читалището.

Други 4 995 527 лв. ще бъдат инвестирани в санирането на 16 жилищни блока в рамките на проекта „Повишаване на енергийната ефективност на жилищния сектор в гр. Карнобат”. Те отговарят на условието да са с под 36 апартамента, да са учредили сдружение, да са кандидатствали и да са сключили договор с общината. Ремонтът им ще бъде финансиран безвъзмездно.

Както на читалището, така и на жилищните сгради вече е проведено енергийно и техническо обследване, заложени са задължителни мерки като полагане на топлоизолация на външните ограждащи елементи на сградите, подмяна на дограма, монтаж на енергоефективна осветителна инсталация и др.

Предстои обявяването на процедура за инженеринг, по която ще се изберат фирмите изпълнители на проектирането и строително-ремонтните дейности.

Общината вече има подписани девет тристранни договора с Международната банка за развитие  и областния управител, очаква се и финансиране по националната програма за обновяването на още два жилищни блока, които подадоха документите си по-късно.

Коментари

Още от последните новини