Община фалира заради КТБ и НЕК!

Община фалира заради КТБ и НЕК! - E-Burgas.com

Община Раднево

Община Раднево е във фактически фалит и скоро може да се наложи да спре разплащанията, обяви кметът Юлиан Илчев пред телевизия Bulgaria on Air. Той очаква спешно съдействие от правителството, като е изпратил още в началото на мандата на служебното правителство писмо до премиера Георги Близнашки.

Повод за това са неизплатените вноски от НЕК по концесията за въглища, добивани от държавното дружество "Мини Марица-изток", които са за на 4,5 милиона лева. Концесионната такса формира 54 на сто от бюджета на община Раднево.

"Кореспонденцията и сигнализирането по този въпрос сме започнали от април миналата година по време на служебното правителство на премиера Райков и на ресорните министри. Също така, за което е уведомен и президента Плевнелиев. След това преминаваме през правителството на Пламен Орешарски, където ресорният министър Драгомир Стойнев от МИЕ, оттам трябва да дойде концесионното възнаграждение ни увери, че ще бъдат разсрочено изплатени. 250 хиляди лева за 10 месеца и до края на месец юни тази година ще се разплати дължимите вноски на община Раднево, но това не се случи", обясни кметът.

Той каза още, че на 18 юли е получено писмо от МИЕ, в което го уведомяват, че една от причините е невъзможност "Мина Марица - ЕАД" да очисляват средства към МИЕ. Другата причина проблем на добивното дружество с една банка, в която имат средства. „Сещата се коя", отбеляза кметът. Става въпрос за КТБ, която е под особен надзор от месец юни  и сметките там са блокирани.

И това е логично, след като дружеството е затруднено, то не може да прави преводи към министерството, което пък не може да преведе към общината дължимата концесионна сума или т. нар. роял.

Общината има висящи 4.613 млн. лв. капиталови ремонти. Спряно е дори осветлението. Болницата, която е общинска отива към колапс. Годишно тя се финансира от бюджета на общината с около 700 - 800 хил. лв.

Юлиан Илчев очаква от правителството спешна реанимация на община Раднево. По негови думи нужни са бързи и конкретни мерки, защото иначе всичко рефлектира върху най-болните сфери - социалните разплащания, образованието, здравеопазването и културата.

Още 18 общини са декапитализирани заради спрени плащания по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие" и неплащане на концесионни такси. Сред тях е община Гълъбово.

Автор: Money.bg

Коментари

Още от последните новини