Община Бургас ще стимулира гражданите за изхвърлят разделно

Община Бургас ще стимулира гражданите за изхвърлят разделно - E-Burgas.com

235 хил. лв. са влезли в хазната през 2017 година от рециклиране на отпадъци

Община Бургас разработва въвеждане на точкова система за разделно предадени отпадъци в Мобилните центрове. Това съобщи за e-Burgas.com зам. кмет по Европейски политики, околна среда Руска Бояджиева. Идеята е срещу събраните точки гражданите ще получават различни бонуси, които на този етап още се уточняват. 

Според Руска Бояджиева мобилните центрове се ползват много активно от гражданите. В тях могат да бъдат предавани повече от 15 вида различни отпадъци, генерирани в домакинствата, в т.ч. различни пластмаси, хартия и картон, черни и цветни метали, стъкло, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори, тонер касети, опасни отпадъци, лекарства с изтекъл срок на годност, пържилни мазнини и др.

"Считаме, че след въвеждане на системата от бонуси за разделно предадени количества отпадъци ползването на центровете ще се повиши още повече." заяви Руска Бояджиева. 

По този начин печелят гражданите, общината и природата. Така например разделно събраните отпадъци от подземните контейнери отиват за допълнителна обработка на сепариращата инсталация на регионалното депо. Събраната пластмаса, метал, хартия и стъкло се продават на търг. На проведени търгове през 2017 г. са продадени сепарирани материали на стойност 235 000 лв.

Коментари

Още от последните новини