Обсъждат завишени санкции за тирове пречещи на снегорините

Обсъждат завишени санкции за тирове пречещи на снегорините - E-Burgas.com
Снимка: Агенция Монитор

Завишени санкции за шофьори, влизащи в затворени участъци, предизвикващи тапи и пречещи на снегорините да работят се обсъждат в момента. Това съобщава за „Монитор”Дончо Атанасов, председател на УС на АПИ и изрази надежда, те да бъдат приети в най-скоро време. „Не бива да се забравя, че с тези си действия, безотговорните водачи създават големи проблеми и се харчат огромни суми, защото се ангажира много техника и хора”, добави Атанасов.

Шефът на пътното ведомство обясни, че в последните дни преди края на миналата година тирове отново са влизали самоволно в затворени за почистване пътища, пречели са на снегорините да работят и предизвикаха задръстванията по първокласния път между Карнобат и Айтос и Бургас. По думите му и в двата участъка е имало имало по 4-5 закъсали тира, предизвикали тапите.

„Как са влезли не е ясно. Бедствието беше невиждано, който не е бил там нищо не знае”, каза той. Според него верижната катастрофа в източния край на автомагистрала „Тракия” е станала и заради безотговорност. Облакът на виелицата се е виждал отдалеч, но колите са продължили да карат с висока скорост, а най-разумното е било да спрат веднага и да изчакат, а не да набиват спирачки след като разберат, че нямат никаква видимост. „Дори без никакво движение нищо не се вижда в такава виелица, даже капакът на колата”, обясни пътният шеф.

Той предупреди, че от четвъртък се очакват снеговалежи и силни вретрове отново в същите райони на страната на Запад от Бургас, където и през миналата седмица. Според него в тези случаи дори снегозащитните съоръжения са безсилни, защото облакът на виелицата е с височина 60 м.

Шефът на АПИ каза още, че зимното поддържане у нас е на европейско ниво и в големите държави също се затварят пътища и колите изчакват, докато се разчистят шосетата от снега.

Коментари

Още от последните новини