Обмислят наредба за водните атракциони

Обмислят наредба за водните атракциони - E-Burgas.com

Специална наредба за водните атракциони ще пишат две министерства - на туризма и на икономиката, съобщава Агенция „Монитор“.

По този повод министърът на туризма Николина Ангелкова, поясни, че по отношение на атракционите се обмислят варианти с министъра на икономиката за една специфична наредба, която да бъде приета в рамките на Закона за туризма.

„Наредбата за атракционите може да очакваме през следващата година“, прогнозира тя.

Първо трябва да приемем промените в Закона за туризма, след което да създадем междуведомствена група, защото тук се изисква експертизата на повече министерства. Така ще можем да създадем необходимата правна база по отношение на атракционите“, поясни министърът. Ангелкова припомни за качената вече за обществено обсъждане подобна наредба, свързана с изискванията за плувните басейни в хотелите.

От министерството на икономиката пояснияват неофициално, че засега не е постъпило официално предложение за съвместна работа група. От Държавната агенция за метрология и технически надзор, също неофициално заявяват, че най-вероятно техни експерти ще бъдат основно ангажирани в написването на наредбата и съответните законови промени, ако се наложи.

В момента контролът на безопасното използване на водните атракциони черноморското ни крайбрежие, намиращи се на сушата, е в ръцете на техните собственици.

Те трябва просто да съблюдават инструкциите за монтажа и експлоатацията им. Доколко те са спазили тези изисквания обаче никой не контролира.

При проверките си от КЗП следят само дали има информационни табели с цените за ползване и правилата за безопасност на водната пързалка. На тях трябва да е изписано и максималният брой ползватели, а също така и минималната и максималната възраст, както и ограниченията за ръст и тегло.

От комисията съветват при отиване на такъв атракцион родителите трябва първо да гледат дали има табела с имената и координатите на стопанина на съоръжението. Така те ще могат при необходимост да търсят съдействието му или при констатирани нередности да сигнализират. Общините от своя страна пък само издават разрешение за изграждането на атракциона.

Коментари

Още от последните новини