Облачна неделя над Бургас, лошо време над цяла България днес

Облачна неделя над Бургас, лошо време над цяла България днес - E-Burgas.com

Днес облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи от дъжд, на места в следобедните часове придружен с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър

Вятърът ще се ориентира от от север-северозарад. Ще е слаб до умерен. Температурите още ще се понижат, максималните ще са предимно между 18 и 23 градуса, София, 18°, прогнозират от НИМХ.

По Черноморието облачността ще е значителна и на места ще превалява дъжд, на места ще са придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максимални температури между 19° и 23°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Атмосферното налягане ще е малко по-ниско от средното за месеца и през деня няма да се промени съществено.

„Лятото ще е относително топло, но е малко вероятно да има екстремални и продължителни жеги”, е дългосрочната прогноза на доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

„От метеорологична гледна точка очакваме лятото да бъде по-скоро относително топло със средни сезонни температури около и над нормата. По отношение на валежите е по-трудно да се каже. Очакваме сезонни суми на валежите около нормата. Възможно е да са и по-малки от нормата подобно на миналата година“, посочи Господинов.

„През септември месец във връзка с намаляване на продължителността на деня и падането на слънцето на по-ниска височина, започва един естествен процес на понижение на температурите. Вече в зависимост от последната динамика, кога точно ще се случи по-сериозно застудяване, което да остави усещане в хората за край на лятото, е въпрос по-скоро на случайност“, обясни той.

Коментари

Още от последните новини