Няма как Цонков и колегите му да бъдат екстрадирани в Турция

Няма как Цонков и колегите му да бъдат екстрадирани в Турция  - E-Burgas.com

Няма законова възможност за екстрадиране на българските граждани в Турция по повод връчения им обвинителен акт за убийство. Това заявиха от прокутурата във връзка са разпространената в медиите информация за връчване на обвинителен акт на четирима български граждани Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов.

От прокуратурат напомнят, че с постановление на 16.10.2008 г. Военноокръжна прокуратура – Сливен е прекратила наказателното производство като е приела, че от доказателствата по делото е установено, че се касае за случайно деяние по смисъла на чл. 15 от НК.

До момента не е постъпила молба от турските власти за екстрадиране на четиримата български граждани във връзка с воденото наказателно производство срещу тях.

Следва да се има предвид, че Европейска заповед за арест в случая е неприложима, тъй като РТурция не е член на Европейския съюз.
В случай, че постъпи искане за екстрадиция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция /ЕКЕ/, е важно да се подчертае, че със Закона за ратифициране на тази  конвенция от 07.11.2006г., България е изразила декларация по чл. 6 т.1 от ЕКЕ, съгласно която „България ще отказва да екстрадира свои граждани.“.

По указание на главния прокурор на Р. България, днес в 14.30 часа апелативният прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас ще приеме четиримата български граждани, обвинени от турските съдебни власти в убийство и ще ги информира за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и ще им разясни правните възможности,  с които разполагат за защита на интересите им.
    
 

Коментари

Още от последните новини