МВР следи за терористи по Великден

МВР следи за терористи по Великден - E-Burgas.com

МВР ще следи за съмнителни лица и такива, които могат да извършат терористичен акт по време на великденските празници. Според оперативните данни в България и в цяла Европа има повишен риск от тероризъм. Конкретни заплахи обаче няма. Това стана ясно вчера по време на пресконференция, на която бяха представени мерките за сигурност за почивните дни.

На местата, където ще има струпване на хора - пътища, метростанции, летища и търговски обекти - ще има полицейско присъствие. Ще има и повече проверки на гражданите.

„Разпоредени са повече проверки на взривове и пиротехника. Между 13 и 17 април ще има акция за проверки за алкохол по пътищата”, каза Христо Терзийски, оглавяващ Главна дирекция „Национална полиция”.

Директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов съобщи, че са проверени 1484 обекта – църкви и храмове. Дадени са им указания за безопасност и са съставени пет акта за нарушения, свързани с неизправни електрически инсталации. В 29 обекта ще има дежурни пожарни.

Младен Маринов от СДВР каза, че патрули от КАТ и Охранителна полиция ще подпомагат трафика. Събиранията около храмовете ще са обезпечени с патрули.

Съвети на специалистите преди струпване в храмовете са: да видим къде са изходите за евакуация, да пазим хората около себе си от огъня на свещите, не носете тежки чанти, пазете се от джебчии, носете си лични документи.

От Гранична полиция съобщиха, че продължават срещите, на които се договаря облекчаване на процедурите по преминаването през границите. Предвидени са повече хора по пунктовете. Ще се работи без прекъсване, дори и при смяната на екипите. Междувременно Европа позволи облекчаване на проверките по границите. Те ще се извършват по метода „анализ на риска“. Униформените ще отбиват за инспекция само коли и лица, за които има подозрение, че минават по рискови маршрути или че могат да превозват нещо опасно.

Бойко Рановски от Пътна полиция заяви, че на 13 април, по заповед на АПИ, ще бъде ограничено движението на камиони. Основният трафик ще е по магистралите. Там, където има ремонти, ще се струпат опашки, предупреди Рановски.

„Очакваме и голям трафик от Румъния към Черноморието. Предвидили сме достатъчно патрули навсякъде. Засилваме контрола по всички направления”, каза още той.

Източник: monitor.bg

Коментари

Още от последните новини