Новият национал Илия Петков: Превъзбуден съм, но това е нормално

Новият национал Илия Петков: Превъзбуден съм, но това е нормално - E-Burgas.com
снимка: bgvolleyball.com

Волейболистът на Нефтохимик 2010 (Бургас) Илия Петков ще дебютира това лято с екипа на националния отбор. Играчът бе включен в групата на тима за първия турнир от Лигата на нациите, който ще се проведе в края на месеца в Китай. Съперници на България са домакините, САЩ и Аржентина. Преди заминаване на България центърът даде интервю за BGvolleyball.com:

- Илия, с какво настроение заминаваш с националния отбор. Как се чувстваш в тима, има ли притеснение в теб?
- Добре се чувствам. Леко съм превъзбуден, но мисля, че това е нормално. Все пак това е първото ми пътуване с мъжкия национален отбор. До момента съм играл само в младежките гарнитури. Нямам търпение за мачовете.

- Свикна ли с обстановката в отбора? Кой ти помага най-много? Кой ти дава най-много съвети?
- С някои от момчетата се познавах, с други – не. Честно казано, нямахме много време за сработка. От треньорския щаб много ми помагат. Приятно съм изненадан.

- Какви са очакванията ти за първия турнир в Китай? Кой е най-силният съперник в групата?
- Всички мачове ще са трудни. Имаме шанс да се преборим за няколко победи в Китай. Според мен, САЩ са най-сериозният противник. След тях е Аржентина, който има добър състав, и накрая Китай, макар че и този отбор не е за подценяване.

- Две са основните събития за националния отбор това лято – Лигата на нациите и световното първенство. Ясно е, че вниманието ще е насочено към световното първенство, но какви са амбициите в Лигата на нациите?
- Акцентът наистина е световното първенство. Повечето играчи с контузии ще се опитат да се възстановят за него. Целта в Лигата ще е да продължим участието си в турнира.

- Преди години говорихме за класиране на финали на Световната лига, а сега целта е да запазим мястото си. Амбициите сякаш не са толкова високи. Защо?
- Нещата се променят. Отборът се подмладява. Има нови играчи. Има опитни играчи, които не са в отбора. Има промени, които се отразяват. Макар че публиката е свикнала да побеждаваме.

- Капитанът на България Виктор Йосифов каза, че младите идват неподготвени в националния отбор и им липса дисциплина. Ти като представител на младото поколение как би коментирал думите му?
- Мога да говоря за себе се. За дисциплината мога да поспоря, но за останалите неща съм съгласен с него. Не са едно или две звената, които имат вина. И от страна на треньорите, и от наша страна. И аз чувствам, че може би не съм на 100 процента подготвен за нещата, които предстоят, и за националния отбор. Виждаме по-опитните в отбора и наистина разликата с тях е осезаема.

- Как може да се промени това?
- Тренировки, опит, игрова рутина, всичко. Мисля, че ще се случат нещата, но постепенно.

Коментари

Още от последните новини