Новият екоминистър с ултиматум към "Кроношпан": Не спре ли да замърсява затваря го принудително

Новият екоминистър с ултиматум към

На предприятието са поставени два срока, в които трябва да въведе нови екологични мерки за предотвратяване на замърсяването в района

Няма да правим никакви компромиси, ако предприятието не спазват екологичната програма. С тези думи министърът на околната среда и водите Нено Димов се обърна към управителя на "Кроношпан" Асен Ников по време на извънреден брифинг днес в сградата на РИОСВ. Пред медиите еко министърът заяви, че са дадени два срока, в които дружеството трябва да изпълни поетите ангажименти по реализирането на нови екологични мерки за предотвратяване на замърсяването. Ако това не се случи "Кроношпан" ще бъде принудително затворен.

До 30-ти юни оператора трябва да изгради зелен пояс около завода, да изолира продуктовите си ленти и да прибере суровината в покрити пространства и складове. Следващият етап от мерките трябва да бъде изпълнен до 30 октомври  тази година, заяви министър Ненов, а от ръководството на предприятието се ангажираха да спазят установените срокове.

Междувременно обаче с благословията на директора на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова „Кроношпан“ увеличава капацитета си на работа с 20%. Решението за това е издадено на 30 март т.г. успоредно с жалбите и сигналите, които валяха в екоинспекцията срещу оператора. Атанасова слага подписа си като не смята за необходимо да назначи оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). 

Така под Решение с номер  БС-49 ПР/30.03.2017г. Атанасова разрешава на Кроношпан България ЕООД да увеличи производствения капацитет на линията за производство на плочи от ориентирани дървесни частици с двайсет процента. Тя решава, че това увеличение няма да доведе до съществено отрицателно въздействие върху околната среда, въпреки че и без да има увеличение на капацитета има съществено отрицателно въздействие върху околната среда.

По време на брифнга днес в присъствието на екоминистър Димов шефката на РИОСВ обясни решението си с това, че регламентът по закон не изисквал извършването на ОВОС в тези случаи, затова и не бил направен такъв.

Технологията в случая е една и съща, операторът освобождава технически ресурс, за да го използва за обработка на ОСБ”, добави Атанасова.

Според експерти обаче увеличеният обем на работа на предприятието, без значение какво касае той, несъмнено ще доведе  до увеличаване на емисиите на замърсителите, което е в разрез с обществения интерес.

С Решението на Тонка Атанасова може да се запознаете тук:  http://www.riosvbs.eu/images/files/Bs_49_PR.PDF

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини