Новите учебници: Черно-бели за по-бедните, цветни – за по-заможните

Новите учебници: Черно-бели за по-бедните, цветни – за по-заможните - E-Burgas.com
Кадър: бТВ

В навечерието на новата учебна година, нов скандал разбуни духовете и предизвика вълна от негативизъм към родното образование. Арена на коментарите са социалните мрежи, където се нищи темата „черно-бели учебници за по-бедните ученици, цветни – за по-богатите”. От Министерството на образованието и науката тази сутрин бързат да отговорят, че не делят децата на бедни и богати, общата цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца.

Вече стана ясно, че новите учебници за 8. клас не са безплатни, а се купуват от учениците и родителите. Някои от учебниците за 8. клас са в два варианта, по избор – цветен и черно-бял. Разликата е само в това, че черно-белият е по-евтин и по-лек. Съдържанието е едно и също, увериха преди дни от „Просвета”. От МОН обясняват, че решението за черно-бели и цветни издания е на издателствата и институцията реално няма ангажимент към маркетинговите послания. „Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас и по нива/нива от Общата европейска езикова рамка/ да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат.

Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и др. Всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от VIII до XII клас се закупуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация. Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания”. 

Източник: БГНЕС

Коментари

Още от последните новини