Новите такси вдигат цените на застраховките

Новите такси вдигат цените на застраховките - E-Burgas.com

Новите по-високи такси, планирани в закона за Комисията за финансов надзор (КФН), ще доведат до ръст на цените на застраховките. За това предупредиха от Асоциацията на застрахователните брокери в България (АЗББ).

КФН планира законодателните промени, за да осигури пълна бюджетна самостоятелност на дейността си чрез събиране на по-големи такси. Именно срещу това се обявяват застрахователните брокери. „Таксата сега е 1500 лв., а предложението е тя да стане 5000 лв.

Застрахователните брокери са 394, много от тях правят годишен оборот под един милион лв., само малка част правят оборот над 5 млн. лв., обяви пред медии Юлиян Стамболджиев, зам.-председател на браншовата организацията.

Според думите му промените ще бъдат от усетени и от ползвателите на услугата. „След въвеждане на новите такси няма да има ефект за крайните потребители веднага, но след време те ще бъдат включени в цените на застраховките“, коментира Стамболджиев.

От организацията се опасяват, че много от фирмите, особено по-малките брокери, може да преустановят работа, ако промените в законодателството станат факт. Европейската комисия препоръчва да не се нарушава конкурентната среда и глобите за малките фирми да са по-ниски, каза още Стамболджиев, като добави, че разчита на диалог с Комисията за размера на таксите.

Досега парите от глоби на юридически лица в застраховането отиваха в държавния бюджет, а сега КФН предлага парите да остават за тях. Сред мотивите на комисията са неотложна нужда от инвестиции за закупуване на нови компютри и софтуер.

Регулаторът иска допълнително работно пространство, още квалифицирани служители и се оплаква и от недостиг на автомобили, което пречело при проверки на място.

Застрахователните посредници се събират този уикенд на национална кръгла маса. На нея ще се обсъдят теми от застраховането и социалното осигуряване, отнасящи се до начините и способите за бързо уреждане на застрахователни спорове, новите маркетингови инструменти в застраховането. 

Коментари

Още от последните новини