Нови правила за превозване на деца

Нови правила за превозване на деца - E-Burgas.com

655-402-ruse-avtobus

Правителството одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. С него се въвеждат новите изисквания на европейското законодателство към системите за обезопасяване на деца. Те са въз основа на приетото ново правило №129 на Икономическата комисия на ООН за единни разпоредби относно одобрението на усъвършенстваните системи за обезопасяване на деца в моторните превозни средства, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Новите изисквания са свързани с монтиране на системата за обезопасяване на дете в положение, при което детето гледа назад, докато то е на възраст до 15 месеца, за разлика от предвидените към момента 9 месеца. Освен това се включва изпитване на системите за обезопасяване и при страничен удар (досега – при челен и при удар отзад).

Това ново правило ще доведе до значително повишаване на безопасността на системите, тъй като голям процент от пътно-транспортните произшествия включват страничен удар. Изпитванията ще се правят и с нов вид манекен, който представлява по-добре детското тяло и увеличава надеждността на получените резултати. Освен на данните за нараняване на гръдния кош, анализ ще се прави и на нараняванията на главата и врата.

Източник: 24 часа

Коментари

Още от последните новини