Нови огромни бежански потоци се задават след отвоюването на Мосул

Нови огромни бежански потоци се задават след отвоюването на Мосул - E-Burgas.com

"Двата втори по големина градове в Ирак и Сирия са в пламъци", каза по БНТ проф. Владимир Чуков, който говори за това как се развива войната. По думите му, там нещата са изключително динамични. Генерират се огромни бежански потоци.

Припомняме, че започна операцията за отвоюване на Мосул - последният голям бастион на "Ислямска държава" в Ирак. Иракските въоръжени сили ще се опитат да си върнат контрола над града. Операцията може да продължи с месеци. От ООН вече предупредиха, че битката за Мосул вероятно ще предизвика огромна бежанска вълна. В операцията участват около 30 000 иракски и кюрдски бойци. През първата фаза кюрдите ще се опитат да отволюват около 10 села източно от Мосул. Над 1 милион цивилни ще се окажат в капан според оценката на международните организации. В същото време сирийскиата армия подпомагана от военни части на Русия се опитва да си върне контрола над Алепо. Конфликтът в Близкият Изток става все по-зависим от геополитическите интереси и противопоставянето на САЩ и Русия.

Когато падне Мосул Ислямска държава няма да може повече да претендира за държавност и отново става милиция. Огромната част от джихадистите нямат никакъв шанс срещу няколко десетки хиляди добре въоръжени, добре обучени бойци. Източната страна на Мосул е отворена.

По полеви данни голяма част от тези бойци са напуснали града. Самият тактически план обхваща три седмици. Самото население очевидно се готви за смяна на властта. Това е ключов град. Там се преплитат интересите на множество регионални играчи. Това е пресечна точка, която предполага много сложна конструкция на коалицията, която трябва да изтласка джихадистите. Големият въпрос е след Ислямска държава как ще бъде управляван този изключително важен и богат град. За момента не се съобщава за бежански поток, което не означава, че това няма да се случи в близките дни, каза още проф. Владимир Чуков.

В Алепо нещата са извън контрол, смята проф. Чуков. Там са второ поколение радикални сунити. Битката в Алепо е колосална. В същото време има интереси както на Великите сили, така и на отделни полеви играчи, допълни Чуков./fakti.bg

Коментари

Още от последните новини