Нова трансформация прие „Пътеката на солта“ при Атанасовско езеро

Нова трансформация прие „Пътеката на солта“ при Атанасовско езеро - E-Burgas.com

Нова трансформация прие „Пътеката на солта“ в южната част на Атанасовско езеро, близо до администрацията на Черноморски солници АД и Черно море благодарение съдействието на Община Бургас.

След като две години представяше информация за езерото и ползването на неговите ресурси – лугата и калта, днес след голямата трансформация на района и изграждането на новата велоалея, която свързва Морската градина на Бургас и достига до моста на солниците, и екипът на проект „Солта на живота“ трябваше да се адаптира към новата визия на района и да промени видът на Пътеката като направи информацията, достъпна за велосипедистите и пешеходците, които използват велоалеята.

Благодарение на талантливите илюстратори от „Pavilion” (с които екипът е работил по-рано при създаването на анимационен клип за езерото) бяха изработени атрактивни илюстрации, които представят някои от особеностите на Атанасовско езеро, както и най-характерните му обитатели. Саблеклюни, кръстосващи саби, рибарка, която мята въдица, кокилобегач на високи токове, солница, солничар, апликирани с кал хора, слънцето и вятъра, които са „виновни“ за създаването на морската сол са само част от елегантните илюстрации, които бяха аранжирани на асфалта в две различни посоки – за велосипедистите, които идват от града и за пешеходците, които се придвижват от новопостроения до бункера паркинг (на мястото на кораба „Чайка“). Илюстрациите се срещат до голямото ято мигриращи щъркели, което е разположено на асфалтовия път към басейните с луга и кал. В хода на работния процес гражданите бяха впечатлени от илюстрациите по асфалта и поздравяваха екипа за чудесната идея и реализация.

Ремонтирани бяха информационните кубове, които представят решетката на солта и бяха монтирани в единия край на Пътеката на солта (до моста), до пътя за басейните с луга и кал и до новия кът за почивка зад Производственото хале на солниците. До края на тази седмица ще бъдат монтирани и новите информационни носители за кубовете, които вече са интегрирани с илюстрациите върху велоалеята и представят биоразнообразието на лагуната, езерото като място за солодобив, луго и калолечение и най-забележителните особености, свързани със статута и челните места, които езерото заема. 

Ново място ще бъде намерено и за „Къта на солничаря“, който представя професията на солодобивниците в Атанасовско езеро и някои от характерните пособия, които ползват в работата си.

ПЪТЕКАТА НА СОЛТА е изградена от Българска фондация Биоразнообразие, в рамките на проект „СОЛТА НА ЖИВОТА“, финансиран от Програма LIFE+ на Европейската комисия. Настоящото й трансформиране става възможно благодарение съдействието на Община Бургас и проект "ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ЗА БУРГАС", разработен с подкрепата на програма JASPERS и финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007 – 2013 г.

Коментари

Още от последните новини