Нова бежанска вълна плаши Европа

Нова бежанска вълна плаши Европа - E-Burgas.com
БГНЕС

Европейският съюз трябва да се подготви за нова вълна от сирийски бежанци, тъй като много хора са недоволни от икономическата ситуация в страната. Това заяви ливанският президент Мишел Аун, цитиран от РИА Новости.

Той допълни, че Сирия тепърва ще се възстановява след гражданския конфликт в страната. „Тези хора ще започнат да търсят препитание в чужди страни. Най-вече европейски. За това и ЕС трябва да се подготви за нова бежанска вълна от Сирия. Страната има нужда да засили своята икономика“, заяви Аун

Ливан е една от страните, които приеха най-много бежанци от Сирия. В Европа последните години бяха приети повече от 1 млн. души.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви в началото на март, че Европа вече не е засегната от миграционната криза, която преживяхме през 2015 г., но структурните проблеми остават.

Повече от 50 000 мигранти са разселени в страни членки на ЕС от 2015 г. насам. Почти 35 000 бежанци са разселени от Гърция и Италия в други страни членки. През 2018 г. незаконната имиграция достигна до нивата преди кризата: 150 000 мигранти, което е най-ниското ниво за последните 5 г. ( 25% по-малко спрямо 2017 г. и 90% в сравнение с пика на кризата през 2015 г.)./ frognews.com

Коментари