Нов вирус краде лични данни! Не се връзвайте, че сте длъжник на кредитни фирми по имейла

Над 500 000 български граждани са станали обект на кибер атаки. Това заяви Явор Колев от ГДБОП пред Нова телевизия.

"Още вчера установихме нова вълна от кибер атаки. Масово заразят компютри с фалшиви мейли, че сте длъжник, а в писмата се акцентира на принудата то да се отвори", заяви Колев.

"Съветваме потребителите да не отварят съобщенията с неясен произход и да препращат имейлите на ГДБОП", заяви той.

„Има опасност да бъде открадната информацията, която се съдържа на компютъра - пароли за различни приложения, електронна поща. Да кажем, че счетоводителка оставя в обедната си почивка отворена сесия към сайта на банката и включен електронен подпис към компютъра. Тогава, след като компютъра е заразен, нарежда пари по банкови сметки на мулета, които впоследствие биват изтеглени. Това е много популярна схема", обясни в студиото на „Здравей, България" комисар Явор Колев - началник отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

И даде пример с българска фирма, на която по този начин са изтеглили 600 000 евро или 350 000 паунда. Това са фирми от Топ 100 на българския бизнес. А схемата е проста - подменя се електронната поща и IBAN-а на сметката, към която се превеждат парите.

"Такива вълни се осъществяваха няколко пъти от началото на годината", каза още комисар Явор Колев и припомни случая с мейлите, че сте длъжници на НАП и сте предадени на съдия-изпълнител.

„Това съобщение е начин да се принуди потребителя на интернет да го отвори, да зарази компютъра и да го направи част от бот-нет мрежа, в която компютърът се използва с други престъпни цели и се краде цялата информация. Само българският мейл сървър abv.bg вчера е филтрирал над 500 000 такива спам съобщения", разкри схемата комисар Явор Колев.

Сподели новината:

Коментари