Нов вид дрога "Канибал" зарибява децата у нас

Нов вид дрога

Нов тип синтетичен наркотик известен като дрога "Канибал" навлиза на нелегалния пазар у нас. Наричат го така, защото този наркотик е способен да отключи агресия и дори канибализъм при хората, които го употребяват. Това заяви Александър Панайотов от Националния център за наркотици пред "България он еър".

"Ако погледнем в глобален мащаб, тенденцията през последното десетилетие не е никак благоприятна. Обществото привикна към присъствието на опасна употреба и фатални случаи при употреба на наркотични субстанции", коментира специалистът по лечение на зависимости. Той обясни, че това са легални заместители на нелегалните наркотици, които се произвеждат по света като цяло и са доста опасни.

"Могат да предизвикат до 10 пъти по-силна зависимост от метаамфетамини. Има първоначална еуфория, повишена физическа активност, хората не се хранят и не пият вода. При по-силни дози може да се стигне до пароидни психози, насилие и дори самоубийство", обясни Александър Панайотов. Той допълни, че в България през последните две години няма случаи на такива синтетични катинони. Според него страната ни е на добро ниво по отношение на залавянето на нови наркотици. По неговите думи службите си вършат работа, но не трябва да подценяваме проблема.Както и да разглеждаме данните обаче, трябва да отбележим, че много голям брой млади хора посягат към наркотичните субстанции. Това е грижа и за институциите, и за родителите, и за обществото", заяви Александър Канчелов.

Коментари

Още от последните новини