Нов вариант за "Южен поток" - от Крим до Варна

Нов вариант за
снимка: www.maritime.bg

"Газпром" отново може да се върне на варианта за реализация на "Южен поток", но този път началото на морския участък няма да бъде от компресорната станция "Анапа", а от Кримския полуостров.

За това съобщават руски медии, като се позовават на ръководителя на "Газпром експорт" Андрей Конопляник. Според Neftegaz.ru "Газпром" обмисля алтернативни маршрути за "Южен поток" и за разширението на "Северен поток".

С промяната на маршрута от Крим до Варна от една страна полуостровът ще бъде обезпечен с газ, а от друга - ще бъде съкратена морската част на газопровода и съответно – намалени средствата за реализация на проекта. Има и още промени по трасето – идеята е тръбите да продължат към Гърция, а след това и към Италия, изолирайки обаче Сърбия и Унгария, през които преминаваше старият маршрут на "Южен поток".

bgonair.bg

Русия и Италия вече водят интензивни преговори за доставки на природен газ, допълва още изданието. Суровината е нужна на Италия, която иска да се утвърди като газов хъб в Югоизточна Европа.

На 28 май предстои и посещение на руския президент Владимир Путин в Атина. Според "Катимерини" основната тема на разговорите ще бъде енергетиката. Изданието също твърди, че Русия отново смята да строи "Южен поток", който вече да преминава през Гърция.


 

Коментари

Още от последните новини