Нов опит: Ще има ли в Бургас най-после паметник на Коджакафалията?

Нов опит: Ще има ли в Бургас най-после паметник на Коджакафалията?  - E-Burgas.com
Предложението на Радости Дамасков, което така и не бе реализирано

Общински съвет - Бургас ще трябва да избира на кой от двата проекта да даде зелена светлина

Нов опит ще бъде направен в Бургас да бъде изграден паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията. За целта обаче цялата прецедура ще трябва да тръгне наново, след като всички предишни опити бяха белязани от скандали и бюрократични пречки, които в крайна сметка попречиха на това идеята да бъде реализирана. Сега зам. кметът Йорданка Ананиева е входирала в Общински съвет - Бургас докладна записка за стартиране на нова процедура за изгражднето на паметника. За целта ще бъде избран само един от двата проекта - паметник в градинката между „Цар Симеон I“ и булевард „Стефан Стамболов“ или реплика на оригиналния стар монумент в "Братя Миладинови". Досега двете идеи вървяха паралелно една от друга, но по всичко изглежда, че само една от тях ще бъде реализирана. 

Средства за това вече са отделени в бюджет 2018 година на община Бургас, тъй като проверка на дарителските сметки показала, че в тях не са постъпили почти никакви средства. Ако предложението на Ананиева бъде одобрено, то през следващите месеци ще стартира нов конкурс за идеен проект, след което паметникът ще тряба да бъде изработен и поставен. При добро стечение на обстоятелствата всичко това може да стане в рамките на една година и Бургас най-накрая да се сдобие с паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията.

Хронология на сагата

На 26 юни 2012 година Общински съвет - Бургас взима решение да предостави терена между „Цар Симеон I“ и булевард „Стефан Стамболов“ за изграждане на паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията от инициативен комитет, представляван от г-н Георги Дражев Атанасов

На 24 септември 2014 година община Бургас обявява открит конкурс за идеен проект за паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията, от траен материал (бронз, камък или смесена техника). В установения срок са постъпили две проектни предложения за участие - на Радостин Дамасков и на Янко Пенев. Второто обаче не е допуснато, поради несъответствие с показателите за комплексна оценка на проекта и конкурсът е прекратен. 

На 9 февруари 2015 година неправителствени организации от Бургас (Дружество на художниците, Черноморски институт, Сдружение „Морски сговор“, Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Драматичен театър „Адриана Будевска“, Гражданско дружество  АРС и издателство „Бряг“) изпращат до община Бургас писмо с предложение за отреждане на място за изграждане на нов паметник, който да е реплика на съществуващия в Бургас такъв до 50-те години на XX век. В писмото се посочва още, че ако идеята бъде одобрена е необходимо да се определи финансиране и да се проведе конкурс.  

На 28 април 2015 година Общински съвет – Бургас взема решение за реализацията на проекта, предложен от скулптора Радостин Дамасков,  да се инициира кампания за събиране на средства от дарители, за проектиране и изграждане на паметника. Инициативен комитет с председател Руслан Карагьозов започва дарителска и информационна кампания, като е открита сметка за събиране на средства за изграждане на паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията и е популяризирана в медиите идеята на скулптура Радостин Дамасков. Във връзка с предложението за възстановяване на паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията, реплика на оригинала, е отреден терен в „Братя Миладинови“.

На 21 януари.2016 година община Бургас стартира открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и изпълнение на реплика на съществуващия през първата половина на ХХ век паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията“. В установения срок постъпват три проектни предложения: от „Трансстрой еко“ ООД, „Екоарт инженеринг“ ООД и ДЗЗД „Александър Георгиев – Коджакафалията – 2016“. На първо място е класиран проекта на ДЗЗД „Александър Георгиев – Коджакафалията – 2016“. Поръчката е прекратена и решението за избор на изпълнител е отменено, поради появилите се противоречия сред инициаторите за възстановяване на паметника, свързани с начина на използване на запазените части от неговия оригинал.

На 10 октомври 2017 г. община Бургас информира дружествата, класирани на първо и второ място, че имат възможност да потвърдят валидността на подадените от тях оферти за участие в процедурата. Това обаче не бе направено, което води до невъзможност за продължаване на процедурата. 

Към края на месец февруари тази година по информация на Председателя на инициативния комитет Руслан Карагьозов в дарителската сметка няма постъпили средства, които да позволят изграждането на паметника.   
 

Коментари

Още от последните новини