Нотариусите успокояват, че няма да минат опити за измами след теча от НАП

Нотариусите успокояват, че няма да минат опити за измами след теча от НАП - E-Burgas.com

Председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев увери по БНТ, че въпреки безпрецедентния теч на данни от НАП, хората могат да бъдат спокойни, че сделките, които минават през нотариусите се проверяват на всички нива. Нотариусите имат връзка с базата данни на МВР, където се проверяват личните ни документи. Свързани са и с базата данни - население или така наречената справка за ЕГН. При прехвърляне на автомобил, проверка на собствеността се прави и в КАТ.

Всяко едно пълномощно се въвежда веднага в информационната система и опитите за измами бързо се осуетяват, уверява Анадолиев.

Нотариусът приема пълномощно, да речем, ако вие дойдете при нас с идеята да упълномощите дадено лице. Ние имаме близо от 8 години достъп до националния регистър за лични документи към МВР. Тоест, ние сме задължени да проверим самоличността ви, като при проверката визуално аз виждам лицето на съответния човек, който се е явил пред мен и знам, че това трябва да е притежател на съответната лична карта, обясни председателят на Нотариалната камара.

Красимир Анадолиев отбеляза, че от Камарата са осигурили достъп на всички банкови институции до тази система, така че те в момента могат и биха могли да проверят представеното пред тях пълномощно.

От НАП вече съобщиха, че всеки ще може да направи проверка в новата електронна услуга, която ще бъде публикувана в сайта на агенцията веднага, след като експертите сравнят дали публикуваните данни не са били манипулирани.

Гражданите, чиито номера на валидна лична карта, датата на издаване и валидността й е била неправомерно разкрита, в комбинация с трите им имена, ЕГН и адрес, ще бъдат лично информирани от НАП възможно най-бързо. Общият брой на тези граждани е 189, изтъкнаха от Приходната агенция.

За всички останали физически лица, за които има незаконно разпространени лични данни, няма необходимост да сменят личната си карта, добавиха от НАП.

Коментари

Още от последните новини