Николай Кръстев: В школата на Нефтохимик искаме да изградим достойни хора

Николай Кръстев: В школата на Нефтохимик искаме да изградим достойни хора - E-Burgas.com

Николай Кръстев от близо месец е директор на ДЮШ на Нефтохимик. Бившият футболист на „зелените“ е преминал през всички възрасти на Нафтата като футболист и най-добре знае какво означава зелената фланелка. Кръстев говори пред клубният сайт, ето какво сподели той:

Г-н Кръстев, от близо месец оглавявате ДЮШ на Нефтохимик, а освен това сте треньор на U19. Какви са ви впечатленията за този кратък период? Върху какво ще наблегнете в следващите месеци, като директор на школата?

Както знаете аз съм преминал като футболист през всички нива на ДЮШ на Нефтохимик. Съвсем естествено искам всичко в школата да бъде на топ ниво. Трябва да отбележа, че хората преди мен, които са оглавявали тази школа са поставили една много добра основа, като организация и методи за работа, за което им благодаря. Ние трябва да развиваме от тук нататък. За нас най-важното е футболистите от школата да се развиват, защото в момента когато едно момче стане на 15-17 години, то предпочита да отиде в друг град и друг отбор, а това е най-големия проблем. Ние трябва да им предложим условия да останат в Нефтохимик, защото Бургас е доказал, че ражда големи футболни таланти, които обаче трябва да успяваме да задържим при нас. Истината е, че талантливите деца искат добър треньор и добри условия за работа.

Много талантливи деца напускат Бургас, защото може би няма и професионален футболен отбор, който няколко години да се задържи в Първа лига? Това фактор ли е също?

Несъмнено и това е голям фактор. Но другия голям проблем е липсата на материална база. В Бургас имаме сериозен проблем с терените за „футбол 11“, но се надявам в бъдеще да намерим решение за този сериозен проблем.

Има ли необходимите условия в школата на Нефтохимик? Липсва ли нещо, което според вас е важно за развитието на младите играчи?

Условията и организацията са много добри, проблем е липсата на голям терен, налага се да пътуваме доста за да тренираме на естествен терен. Но пък това са реалностите и ние се съобразяваме с тях.

Като юноша на Нефтохимик можете да направите една съпоставка за тогава и сега. Вие бяхте много талантливо поколение и всяка година влизаха играчи при мъжете. Какви са основните разлики?

Няма как да съпоставяме двете поколения. Тогава ние нямахме тези изкушения, които имат сега децата. Говоря за компютри, таблети, телефони и т.н. Отделно от това, в момента има много различни спортове, които може да се практикуват от деца. Затова и футболът не е толкова масов спорт в момента.

Отборът, който водите U19 на Нефтохимик не се намира на добра позиция в момента. Какви са реалните шансове тимът да запази мястото си в Елитната юношеска дивизия?

Имаме талантливи деца, трябва да ги подготвим добре, за да стигнат желаното от нас ниво. Най-важното е да ги подготвим така, че да са готови за мъжкия отбор. Да, имало е проблем със селекцията, защото голяма част от този отбор са по-малки на години, но това се стараем сега да бъде коригирано. Надявам се, че сме на прав път и ще запазим мястото си в Елитната юношеска група.

Коя е възрастта, в която се изгражда един футболист? Ако един млад играч пропусне основни неща, когато е на възраст 8-14 години, може ли после да навакса?

Хубаво е навиците на футболистите да се изграждат от ранна детска възраст. За мен най-важна е възрастта около 14/16 години, тогава децата усъвършенстват уменията си. В тези години детето се развива най-много както физически, така и тактически. Но няма точна възраст за това. Истината е, че едно дете трябва да е запалено по футбола и да бъде целеустремено, това е разковничето. Много от родителите смятат, че децата трябва да отидат, когато пораснат при по-добра школа, при друг треньор и т.н., но ако самото дете не го желае, тогава не бива да му се налага мнение.

В тази връзка, колко е важно за вас в школата на Нефтохимик да възпитавате добри хора, защото не всички ще станат професионални играчи, но пък ако получат нужното обучение чисто човешки, това ще им помогне много в бъдеще?

Това, което е основна задача за нас е да научим децата от школата на Нефтохимик да се държат достойно. Учим ги на уважение и дисциплина, да не се отказват и да се борят за своите цели. В крайна сметка ти си прав, няма как всички талантливи деца да станат професионални футболисти, това е въпрос на шанс, правилна работа и т.н., но ние се стараем да покажем на децата как да бъдат достойни хора. Тук апелирам и към родителите да подтикват децата си да спортуват, независимо какъв спорт, защото това ще ги изгради като добри и дисциплинирани личности.

Двама юноши заминаха с мъжкият отбор на Нефтохимик за Турция, това са Виктор Янев и Симеон Русев. Какво е важно за тези момчета в момента? Какво бихте ги посъветвали?

За тях е важно да са уверени. Да не правят разликата от мъжки и юношески футбол, защото тази разлика е голяма. Надявам се да са спокойни, те знаят, че имат още какво да учат. Мисля, че с търпението на треньорското ръководство тези момчета ще израснат и в бъдеще ще се развият така, че да са основата на Нефтохимик.

Коментари

Още от последните новини