НФСБ остава във властта, но постави условия на премиера

НФСБ остава във властта, но постави условия на премиера - E-Burgas.com
Снимка ПИК

Най-сетне приключи продължителното заседание на НФСБ във връзка с бъдещето на партията в управляващата коалиция. Осноен мотив за това решение бяха оставките на трима министри след трагедията край Своге.

НФСБ разпространиха декларация по повод решението си, като групата на вицепремиера Валери Симеонов в крайна сметка реши да остане в коалицията с ГЕРБ, но със следните условия:

  • Решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ.
  •  Ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.
  • Осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.

НИК на НФСБ реши:

1. Председателят на НФСБ да постави на първото заседание на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП въпросите за начина на управление, диалог и взимане на решения, в това число за кадрови промени.

2. Представителите на НФСБ в Политическия съвет на коалиция ОП да предложат чрез промяна на коалиционното споразумение промяна на модела на управление на парламентарната група и възстановяване на нормалната работа и ръководство на групата.

3. НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски.

4. В случай на отхвърляне на направените по-горе предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, съгласно устава на НФСБ, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата.

Коментари

Още от последните новини