Невиждано изобилие от риба в Черно море

Невиждано изобилие от риба в Черно море  - E-Burgas.com
т няколко дни рибари вадят и много рядката черноморска лястовица /snimka.bg

Цената на кило чернокоп падна до 4-5 лв. за килограм Най-силен е уловът край Синеморец, Ропотамо, Созопол, Поморие и на север от Несебър От няколко дни рибари вадят и много рядката черноморска лястовица. Невиждано изобилие от риба е на път да измести свинското месо от трапезата на бургазлии месец преди Никулден, пише „24 часа“.

По Южното Черноморие напоследък се лови толкова много риба, че цената ѝ падна до невероятните 4 лв. за кило чернокоп и паламуд, което не се е случвало от десетилетия. По морето не вярват на очите си на тези цени и бързат да се запасят отсега с деликатесните риби за празника, за да не изпуснат евтинията. Честа гледка през последните дни в Бургас е от сутринта да се извиват опашки пред рибния пазар на “Краснодар” и “Велека”, когато търговците изкарват рибата.

До обяд тя свършва и тогава затварят магазинчетата в очакване на зареждането през следващия ден. Вечер пък миризмата на риба се разнася обилно от блокове и кооперации, усеща и се в градските автобуси от черните торбички, с които бургазлии се прибират от работа, заредили пътьом по кило-две – да има. Освен за директна консумация купуват много и за мариноване. От Обзор до Резово морето буквално е завряло от пасажи, които според морските вълци са толкова големи, че могат да се видят и от дрон. Рибарите се връщат с пълни лодки и бързо продават рибата на търговци. Хладилни камиони от София и Пловдив всеки ден правят курсове до Несебър, Поморие и Созопол, за да се заредят с прясна риба, която буквално извира и няма свършване.

“Не може да се каже, че еди-къде си има най-много риба. Просто влизаш с лодката в морето и се връщаш с пълни мрежи”, казват рибари. Най-големи удари обаче се правели край Синеморец, Ропотамо, Созопол, Поморие и на север от Несебър. Чернокопът е едър и върви по 5 лв. за кило, но в някои дни пада и до 4 лв. На толкова се продава и дребният паламуд.

 

Коментари

Още от последните новини