Несебър рекордьор по изхвърлянето на отпадъци

Несебър рекордьор по изхвърлянето на отпадъци - E-Burgas.com
Община Несебър е абсолютен рекордьор по количество изхвърлени отпадъци на глава от населението, показват данните на Българската стопанска камара /БСК/. Оказва се, че годишно всеки един жител на курортната община изхвърля по 2285 кг отпадъци. Само за справка средното количество за страната е 460 кг, а има общини като Лом, където количеството е едва 7 кг, но там живее предимно ромско население. Ясно е, че рекордното количество в Несебър се дължи на туристическия поток през лятото. От БСК за десета поредна година настоява да се промени определянето на размера на таксата за битови отпадъци. Принципът притежателят на имоти и активи плаща да се смени с европейския - замърсителят плаща, каза Божидар Данев, председател на БСК.

В Европа има поне десет метода за измерване на отпадъците, които изхвърля едно домакинство или една фирма, каза председателят Божидар Данев. Той даде за пример измерването на боклука на една кооперация или изхвърлянето на отпадъците в отделни маркирани торбички.

Ефектите от порочното изчисление на такса смет, според БСК, са липса на стимули за намаляване на изхвърления отпадък, нереална отчетност, която води до невъзможност да се прогнозира правилно проектирането на съоръжения за оползотворяване на отпадъците.

От 2013 г. София експериментално ще замерва боклукът изхвърлян от едно домакинство и една фирма.

За да се стигне до промяна на ситуацията, БСК призовава парламентарните сили да внесат искане до Конституционния съд на текста от Закона за местните данъци и такси, с който се дава право налогът да се определя въз основа на данъчна оценка на имота, когато не може да се определи количеството на изхвърлената смет.

Всички фирми да атакуват общинските наредби за несправедливото определяне на налога, призова още Данов.

Коментари

Още от последните новини