Небесен феномен: Тази нощ луната ще е кърваво червена

Небесен феномен: Тази нощ луната ще е кърваво червена - E-Burgas.com
Снимка: Reuters

В късните часове днес ще се наблюдава най-продължителното лунно затъмнение за века, а Марс ще се доближи до Земята както не го е правил от повече от 10 години. Луната пък ще е голяма и ярка, явление известно като Кървава луна.

Лунното затъмнение ще започне след 21.00 часа, но максималното закриване на лунния диск от сянката на Земята ще е след 22.30 до 23.00 часа и това ще е най-интересния момент от фазата на лунното затъмнение, пише "Фокус".

Луната ще се вижда оранжево-червена, но цветът зависи основно от състоянието на атмосферата на Земята като съдържание на прахови частици, запрашеност, ветрове и други.

По време на пълното лунно затъмнение, Марс ще бъде най-близо до Земята, което не се е случвало от 2004 година и явлението се нарича опозитивен Марс – тоест Слънцето, Земята и Марс се нареждат почти в една линия.

Марс и Земята ще бъдат от едната страна на Слънцето. Планетата ще свети много силно след 23.00 часа над източния хоризонт.

Лунното затъмнение ще се вижда от България от началото да края.

Слънчевите затъмнения се случват три пъти по-чести от лунните, но те могат да се наблюдават в тесен коридор от земната повърхност от 100-120 километра, а лунните затъмнения се виждат в коридори от над 2000 км. Затова много често хората виждат лунно затъмнение, а не виждат слънчево затъмнение.

Коментари

Още от последните новини