Не пожалиха дървета на по 4 века в Странджа (снимки)

Не пожалиха дървета на по 4 века в Странджа (снимки)  - E-Burgas.com

Дървета на по 300-400 години са били унищожени в бракониерско сечище край Малко Търново. За проблема сигнализира горският инспектор от ДПП „Странджа” Дико Патронов, който публикува снимки от профила си във Фейсбук. Публикуваме мнението му без редакторска намеса.

Къде сме сме и накъде отиваме?

През последните дни беше открито ново голямо бракониерско сечище край Малко Търново. Инвентаризираните от служители на РДГ Бургас, ДГС М.Търново и ДПП Странджа над 500 куб.м. незаконна дървесина са от  десетки декари държавни, общински и частни гори! Мащабността на нарушенията и наглостта с която те са извършени не може да не предизвика тревожния въпрос - къде се къса връзката между Закона и реалната ситуация в Гората?

Вероятно има много причини, но две се открояват най-ярко - недобрата грамотност на навлизащите в горската практика служители и липсата на горска и екологична култура и образованост на арендатори и ползватели на Горските територии. Десетките "горски" училища в България бълват потенциални горски служители, които трудно разпознават елементарни горски дървета. Те не могат да погледнат мащабно и с добрите традиции от миналото на единната Гора и нейните функции, за да вселят в ползвателите уважението и изпълнението на Закона и неговите документи.

Парадоксално е да има "неизвестност" в такива случаи на извършителите в арендувани ловни територии, взети от "мастити" бизнесмени! Отсичането на показаните на снимките монументални 300-400 годишни дървета край земеделски земи е уникална екологична безпросветност и нагло пренебрежение към горскостопанската наука и практика! Такива хора нямат място в горските територии на България. Ако не издигнем горската и екологична образованост и авторитета на горските служители ни чакат тежки времена в една среда на наглост и неуважителност от страна на много горски "предприемачи".

Галерия
Коментари

Още от последните новини