Не купувайте бележници и лични карти в комплект

Не купувайте бележници и лични карти в комплект - E-Burgas.com
bnt.bg

Засилват проверките по книжарниците преди началото на учебната година, висят глоби до 50 хил.лв.

Малко преди началото на учбената година от Комисията за защита на потребителите обявиха, че засилват проверките на стоките за ученика. Председателят на КЗП Димитър Маргаритов лично заяви в интервю за „24 часа“, че ако хванат търговци да продават бележници и лични карти само в комплект, е глобяват с 50 000 лв.

 „За нас учебната година е започнала, защото сме длъжни да гарантираме на хората спокойна подготовка. Вече извършваме проверки в търговската мрежа и онлайн пространството. Акцентираме на стоки като раници, комплекти, които търговците рекламират, че са по-изгодни, но може да се окаже, че ако са поотделно е точно обратното. Тук сме много внимателни да няма подвеждащи анонси”, каза МаргаритовКЗП).

Той припомня установеното и парирано своевременно фрапантно нарушение в навечерието на миналата учебна година – продажбата на бележници и лични карти  в комплект с подвързии, което вдигаше цената им неколкократно.

„Макар и да не се отразява много сериозно на джоба на потребителите, като се мултиплицира по броя на всички ученици, които трябва да си ги купят, ставаше една нерегламентирана печалба от почти 1 млн. лв. И то само за няколко дни! Това ще го следим и сега. И ако хванем някой повторно, санкцията ще бъде възможно най-тежката по Закона за защита на потребителите за подобен род нарушения - 50 000 лв. Няма да се посвеним да я наложим, тъй като това е една спекулация и се използва, че родителите бързат и са ангажирани”, коментира председателят на КЗП. Той допълва, че инспекторите ще следят и за спазване забраната за продажба на цигари на лица под 18 години.

„В хода на есенните месеци ще поставим акцент и върху контрола при продажбата на сезонните стоки за автомобили - зимни гуми, фарове за мъгла и всичко онези аксесоари, които касаят подготовката на моторните превозни средства за зимния сезон. Това е пряко свързано с безопасността, с живота и здравето на хората. Когато и останалите институции - и МВР, и КАТ отправят апели към потребителите да оборудват добре своите автомобили, то ние сме длъжни като контролен орган да проследим, че на пазара не се предлагат стоки, които биха могли да бъдат опасни и да крият рискове”, допълва Маргаритов пред в. „Стандарт”.

Тази инициатива е продължение на проверката от лятото на търговци на автомобили втора ръка.

Коментари

Още от последните новини