Най-красивите плажове в България /снимки/

Най-красивите плажове в България /снимки/ - E-Burgas.com
Болата на Калиакра е едно от най-живописните места у нас.

Стига сме да бродили по сайтове на лов за евтини морски почивки зад граница. Не че там не е хубаво. Може и да излиза по-евтино. Но е сигурно, че и тук , на родното море и най-претенциозните могат да намерят своето райско местенце, където да изживеят незабравима ваканция. Крайбрежието ни е осеяно с уютни, закътани, девствени плажове, недокоснати от бетонното варварство. Има и от другото - луксозни територии за онези, които обичат купона и не пестят за забавления и изискана кухня. Намираме ги в непрекъснато изникващи нови места, които бързо стават популярни сред местните баровци и летовническия елит. Някъде по средата са традиционните морски комплекси, за които сме се наслушали от социализма чак до днес. Без да претендира за изчерпателност, "24 часа" направи две класации на българските плажове. За тях ни помогна шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който е морско чедо и добър познавач на крайбрежието ни. Едната класация е за любителите на дивата природа. Тя включва 15-те най-живописни пясъчни ивици на юг и на север от нос Емине. Другата класация - на най-оживените и скъпарски плажове е за хората с повече финансови възможности, а всъщност и не толкова. Но които обичат почивката да е с всички екстри от А до Я. Кътчета и територии колкото искате. Къде са? Вижте ги!

Алепу Алепу е името на един от най-красивите плажове на юг. В превод от гръцки език означава лисица. Оттам иде наименованието на Лисиче блато, което е на 6,5 км от Созопол. По произход Алепу е лиман. Отделен е от морето с ивица пясъчни дюни, които са защитена местност. Мястото гъмжи от множество защитени видове водолюбиви птици. Любимо място за нудисти, хора с кучета, нежелани на препълнените плажове.

Алепу

Аркутино Аркутино е плаж близо до устието на р. Ропотамо. Намира се на около 8-10 км от Созопол. Срещу Аркутино е Мечешкото блато, което е част от резерват Ропотамо. Блатото е отделено с пясъчни дюни, а на самата плажна ивица вирее пясъчна лилия. От залива се разкрива прекрасна гледка към остров Свети Тома - единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси. Хората, които го посещават са основно нудисти.

Аркутино

Маслен нос Заливите край Маслен нос са живописни места, достъпни за хора търсещи усамотение. Пътищата дотам са каменисти и проходими единствено с мощни джипове и мотори. Другият начин да стигнете до там, е по море. За сметка на това да се гмурнеш в морето край Маслен нос дори само с маска и шнорхел е преживяване, което се помни цял живот. Водата е бистра и под повърхността й цветовете на нейните обитатели напомнят онези, които сме виждали само по филмите. Намира се на около 20-ина км от Созопол и на 5-6 км от Приморско.

Маслен нос

Перла Перла е плаж между Приморско и Маслен нос. По времето на социализма тук е построена една от резиденциите на Тодор Живков. Мястото е избрано правилно, понеже има великолепна дъбова гора, през която се стига до много красив плаж. И в годините на социализма, и сега, Перла е елитно место. Ивицата е много просторна, а пясъкът мек.

Перла

Арапя Между курортите Лозенец и Царево се намира плажът Арапя. В миналото бе по-известен като къмпинг, но днес територията му е осеяна с хотели и частни къщи. Арапя е разположен в живописен залив, заобиколен от борови и широколистни гори. Още от времето на социализма, чак до днес е любимо място полски, чешки и български туристи. Предпочитано място за сърф.

Арапя

Дарданелите Дарданелите край с. Варвара е наименование на скали, които са любимо място на гмуркачите. Въпреки че пясъчната ивица е само една и е много малка, тя е една от най-красивите по нашето Черноморие. Селото е обградено от скалисти заливи, подходящи за подводен риболов и гмуркане. Другото удобство на Варвара е планината. Сливането на Странджа планина с Черно море прави Варвара уникално място за България. Върху близкия до селото връх Папия има следи от късноантична и средновековна крепост.

Дарданелите

Синеморец Плажът на Синеморец е място, където, река Велека си проправя път през плажа и рисува незабравима гледка. Ако тръгнете по скалите на югоизток ще стигнете местността Корабите. Според легендата тук са разбивали старите ненужни кораби. Малко по-нататък е Бутамята - централния и единствен охраняем плаж в Синеморец, който е доста оживен. Любителите на дивата природа обаче могат да посетят едни от малкото останали девствени плажове в България - Липите. Заобиколен е от гора и е слабо посещаван. Пътят до там е подходящ и за неопитни туристи и деца. До третия плаж - Листите се стига по козя пътека и само пеша. По тези места през лятото могат да се срещнат елени и сърни.

Синеморец

Силистар От Ахтопол до южната ни граница Резово има няколко залива с разкошни плажове, един от които е Силистар. Намира се в граничната зона с Турция в близост до Синеморец. Попада на територията на природен парк "Странджа". Част от европейската екологична мрежа "Натура 2000". Недокоснат е от бетонната истерия по черноморието.

Силистар

Резово Резово е девствен плаж на самата ни граница с Турция. За него казват, че е място, където времето е спряло. Онова, което прави Резово уникално е ограниченото строителство и наличието на природа. Тук вечерите са тихи и спокойни, без тълпи по улиците. Денем го посещават много хора, които идват тук за да видят най-южната точка до която се простира България.

Резово

Болата Болата е името на малко заливче с пристанище край Калиакра, Добричко. Това е лиман и тясна клисура, която се врязва в брега до бивша военна зона. От двете й страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Болата е единственият резерват в България, включващ и морска площ. Тук живеят земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници. Оттук минава Виа Понтика - едно от основните пътища за миграция на прелетните птици. В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр., както и Малтийски кръст - свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Болата

Иракли Иракли - една от последните 9 природни територии по черноморието ни, незасегната от застрояването. Цялата местност Иракли - Емине е в зоната на "Натура 2000" . В курорт Иракли е един от най-красивите плажове по южното ни Черноморие. Плажната ивица с дължина от 3 км е разделена от река Вая, която се влива в морето като оформя широк лиман. Като резултат се образуват два плажа-плаж "Иракли" северно от реката и плаж "Вая" намиращ се южно по посока на нос Емине. Плажовете са широки, чисти, и с девствен бял пясък. Централният плаж ДИраклиФ разполага с кафе и малък ресторант, с душове и питейна вода, с тоалетни, кабини за преобличане и чадъри, спасители, доктор и всички неоходими условия за спокойна почивка.

Иракли

Шкорпиловци Шкорпиловци е един от най-големитге ни плажове на север. Намира се между Несебър и Варна. Продължават да е място за уединение, но според шефа на НИМ Божидар Димитров бъдещето му изглежда руско. Кметството на Москва е закупило огромни терени, които смята да застрои с хотели за московчани. Почивката в Шкорпиловци е възможно най-нискобюджетната от цялото Черноморие, твърдят започнати. Има заведения за хранене, барове, лятно кино, сърф и кайт училище. Природата около курорта е характерна с уникалното си разнообразие и отдалеченост от други курорти и селища. Плажната ивица е най-голямата в България - 12 км. Големината на плажната ивица осигурява много незаети пространства, дори и в пика на сезона. Бреговата линия е права, без залив, което е предпоставка и за вълни при северни и североизточни ветрове. Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по нашето Черноморие. Тук е и резервата "Камчийски пясъци".

Шкорпиловци

Крапец Крапец е малко рибарско селце, буквално кацнало на морския бряг, само на 10 км северно от Шабла и на 90 км от Варна. Атмосферата тук е доста различна от претъпканите плажове на Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг. Плажната ивица е дълга повече от 6 км, морето е с меко пясъчно дъно. Само на километър е Дуранкулашкото езеро (блато) - изобилстващо с шаран, сом, платика, каракуда, раци и дори змиорки. На големия остров в езерото се намира храмът на Кибела - един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около две хиляди и петстотин години. Между Крапец и нос Шабла са разположени само километри от непокътнати плажове и ронливи брегове в охра.

Крапец

Карадере Карадере е най-южната местност по Варненското черноморие. Намира се между град Бяла и село Горица в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли. Местността е дива, няма инфраструктура и точно затова е много посещавана. Плажът е чист, некаменист, на места граничи с гора, другаде - с храсти. Подходящо място за сърф, палатков туризъм и нудизъм. Недостатък е пълната липса на дървен материал за бивакуване, който обаче може да се набави от гората по главния път Варна-Бургас, на 7-10 км от плажа. Местността е достъпна с автомобил, велосипеди и пеш от Бяла и с. Горица. Проблем е почистването на района от битови отпадъци.

Карадере

Осем луксозни местенца за баровци

Калиакрия Калиакрия или плажът на "Тракийски скали" - ще срещате все по-често името на този плаж, защото съчетава средиземноморската концепция с местния български архитектурен стил. Намира се между Балчик и Каварна. Тук слизат гости на двете голф игрища "Блексирама" и "Тракийски скали". Плажът не е особено голям, но е добре уреден с наколни легла в морето, които са хит по черноморието. Бамбукови чадъри с шезлонги на пясъка допълват интериора на фона на варовиковите високи скали, от които морската вода побелява.. Има барче и малко ресторантче с превъзходна кухня. Идеално място за ценитери и за бягство от тълпата на големите курорти Таргет на хора с възможности и финансови ресурси. В аратаментите на Калиакрия можете да намерите всичко от лукса на заможните - напълно климатизирани апартаменти, бани с подово отопление, зони за спорт, СПА център и всякакви други екстри.

Какао бийч "Какао бийч" на Слънчев бряг е може би най-одумваният във форумите плаж. Тук е царството на бицепсите и силиконовите "балкони", където можете да видите български барбита до скъпи коли и млади, яки мъже с обръснати глави, суетящи се край тях. Намира се на плажа в Слънчев бряг и май съществува от около 8-9 години. Има шатри с балдахин с широки бели матраци, от които изтегнат бейски можеш да наблюдаваш как в зноя се полюшват загорелите тела на плажуващите. Място за купони, защото има три дискотеки - една за ретромузика и две с чалга. "Приятно е да си във водата под звуците на музиката и да забравиш всичката мръсотия, която си видял в Слънчев бряг през деня", пише форумец.

"Рапонги бийч" "Рапонги бийч" - намира се на север от Варна и впечатлява отдалече с уникална палмова гора, която те чака на брега на морето. В сянката са сгушени плажни шатри, обзаведени с елегантна лека мебел. Тук среща си дават не само местните баровци, но и любители на изисканата кухня. Според запознати тук се намира най-хубавият крайбрежен ресторант във Варна. Плажът е върху 5000 m2, а в сянката под дърветата има плажни шатри, обзаведени с елегантна мека мебел. Тикови пътечки пресичат цялата палмовата гора. Централната разделя Rappongi beach на две части и ви отвежда до морето. От едната страна е тихо и можеш да чуеш шума на вълните, но ако си в другата зона, там е купонът. Луксозно, изискано, скъпо, но си струва.

Оазис Плажът на комплекса "Оазис" край село Лозенец е един от най-модерните по южното ни черноморие в последно време. Огромен хотел опасва плажа, идеално поддържана плаяжна инфраструктура, твърдят запознати. Намира се на 60 км от Бургас, близо е до Царево и Приморско. Половинкилометровият плаж е широк над 40 м, покрит е с мек златист пясък, а отсреща е Странджа планина. Голяма част от района до "Оазис" е природен резерват. Добре уредено място със сърф-училище, три плажни бара, открит плувен басейн с олимпийски размери, детски басейн, много спортни съоръжения. За сигурността на собствениците и гостите е осигурена денонощна охрана и контрол на достъпа. Място за хора с дебели портфейли и домашни любимци.

Русалка "Русалка" е приказен морски курорт на север от нос Калиакра. Намира се на 20 км източно от Каварна, на 35 км от Балчик и на 90 км от Варна. Разположен е в природния резерват ДПтичия заливУ, известен още като Таук лиман и Наневска тузла. Екзотичен с насечения скалист бряг, малки и уютни плажни ивици, вековни дъбове. Край курорта има минерални извори с температура 32 градуса. Богат археологичедки резерват - най-старите паметници тук са от преди 8 000 г. ДРусалкаФ има 500 двойни бунгала по брега на морето. Тук може да се занимавате с най-различни спортове - от тенис през стрелба с лък до конна езда.

Марина Диневи Марина Диневи - един от най-модерните плажове във вилното селище Свети Влас. Плажната ивица е дълга около 1,5 км, пясъкът - фин и мек. Пред "Диневи ризорт" и около яхтеното пристанище Марина Диневи се намира плаж "Нов", който е със син флаг за 2007, 2008, 2009, 2010 г. Впрочем тузарите, които идват тук предпочитат заведенията край Марина Диневи. Наоколо има и много магазини, където, казват4, цената на дрешка се измерва в от трицифрени суми нагоре.

Ривиера Ривиера - от място за отдих на висши партийни кадри от страната и чужбина преди 10-и ноември, днес Ривиера се превърна в процъфтяващо луксозно ваканционно селище. Намира се на 17 км от Варна и е с площ от 12 хектара. Има всички екстри на елитно място - предимствата му са, че се намира сред парк с вековни дървета, на самия морски бряг, със собствени плажове в закътани заливчета. Има и естествен минерален извор. Наблизо е и известния скален манастир Аладжа манастир.

Дюни Плажът на Дюни е сред най-луксозните по Южното Черноморие. Част е от едноименното ваканционно селище, което е на територията на национален природен резерват. Строено е още в социалистически времена. Проектът е реализиран през 1986 г., след съвместна работа на историци и архитекти. Напълно обновен през 2000 г., комплексът е запазил уюта и романтиката на българското минало.

Източник: 24 часа

Коментари

Още от последните новини