Най-добрата Кармен излиза на бургаска сцена

Най-добрата Кармен излиза на бургаска сцена - E-Burgas.com
Снимка Държавна опера Бургас

Даниела Дякова, сочена за най-добрата българска изпълнителка на образа на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе, ще излезе довечера на бургаска сцена. Дякова, която е позната на публиката в Европа и Азия, ще си партнира с друг фаворит на оперната сцена – Йоана Железчева, която за първи път ще влезе в ролята на Микаела. В музикалните среди Даниела Дякова е сочена за най-доброто мецосопрано в България, а Йоана Железчева – за най-доброто сопрано. В „Кармен“ двете солистки на Държавна опера – Бургас ще си партнират на сцената като съперници за сърцето на дон Хозе, изпълнен от утвърдения тенор Даниел Дамянов. Звездният каст допълва присъствието на баритона Валери Турманов, който влиза в ролята на Ескамилио, за да зарадва своите съграждани от Бургас.

„Кармен е любима моя роля – много вдъхновяваща и зареждаща с много енергия. Тя наелектризира публиката, зарежда изпълнителя“, споделя Даниела Дякова.

Дякова и Железчева се срещат за пореден път на сцената. За първи път това се случва в операта „Дон Карлос“ – Йоана като кралица Елизабета, Даниела като принцеса Еболи. Работят изключително успешно в доста оперни заглавия – „Аида“, „Трубадур“, „Дон Карлос“, а през лятото предстои да излязат заедно и в „Норма“.

Даниела Дякова е завършила Националната академия за музикално и танцово изкуство „Панчо Владигеров“ в София в класа на проф. Руско Русков и е специализирала в класа на оперната прима и бивш директор на Софийска национална опера Христина Ангелакова. Специализирала е в Италия в „Scuola civica di musica” – Милано и “Accademia D’arte Lirica” – Озимо. Лауреат е на конкурса „Георги Златев – Черкин“ и „Цветана Дякович“. Едни от най-запомнящите се нейни роли са на Еболи от „Дон Карлос“, Амнерис от „Аида“, Азучена от „Трубадур“, Прециозила от „Силата на съдбата“ и други.

Йоана Железчева е завършила НАМТИ „Панчо Владигеров“ в класа на Христина Ангелакова. Лауреат на конкурса за млади оперни певци „Христо Бръмбаров“, печели наградата на публиката на фестивала „Пълдин“ и други. Публиката я познава като Чочосан от „Мадам Бътерфлай“, Лиу от „Турандот“, Манон Леско от едноименната опера на Пучини, Лейди Макбет от „Макбет“ и други. В момента Йоана Железчева подготвя две други много важни роли – дебюта си в главната роля на операта „Норма“ през август и участието си през септември с „Аида“ на фестивала „Дионисия“ на остров Корфу.

Операта на Жорж Бизе „Кармен“ е знакова за световното оперно изкуство. Първоначално аморалният образ на главната героиня е бил публично заклеймен. На музикалната критика не се е понравил и фактът, че за първи път оперно произведение е посветено не на благородническите среди, а на простолюдието. Авторът изпада в депресия и не след дълго си отива от този свят, без да види триумфа на творбата си. Едва след смъртта му тя бива посочена за шедьовър. В България „Кармен“ е поставена за пръв път точно преди сто и пет години.

Коментари

Още от последните новини