Най-богатият БГ милионер е бургазлия

Най-богатият БГ милионер е бургазлия - E-Burgas.com
330 000 лв. стигна най-високата заплата у нас през 2011 г., което прави над 4 млн. лв. годишно възнаграждение, пише "Монитор". Парите са изплатени по договор за управление на търговско дружество, показват данните на Националната агенция по приходите. Най-ниската декларирана печалба пък е 1 стотинка, като според подалия документите, тя дошла от пчеларство.
Близо 30 нови милионери са се появили у нас за последната една година, показват още данните. През 2010 г. са преброени 10 със сметки над милион, които са внесли близо 4,5 млн. лева налози в хазната. Година по-късно милионерите ни набъбват до 40. Общо те са заработили 140 млн. лв., като трябва да се внесат 10% или 14 млн. данъци. Най-богатият от БГ милионерите е бургазлия, който натрупал над 11 млн. лева през 2011 г. Парите дошли от печалбата на регистрирано на негово име ЕТ. Предходната година най-заможният нашенец беше от столицата, но сега се е смъкнал с няколко позиции по-надолу в класацията. Осем от заработилите над милион пък са от Варна. Най-богатият жител на морската столица е получил доходи по извънтрудови правоотношения в размер на над 2 300 000 лв. и е внесъл авансово в държавния бюджет дължим данък от 237 хиляди лева, съобщиха от НАП. Над 370 души са декларирали доходи от над 100 000 лв. за 2011 г. в подадените декларации за облагане на доходите. От първите 20 души с декларирани най-високи доходи преобладават тези с постоянен адрес в София град.
Освен тях обаче сред тузарите има и такива, които постоянно живеят в Смолян, Пазарджик и Пловдив. Доходите на десетимата най-богати българи пък са от дейности, свързани с покупко-продажба на акции и дялове, предоставянето на финансови, консултантски и адвокатски услуги. В повечето случаи хората, декларирали високи доходи, ползват отстъпката от 5% при плащането на данъците си, уточниха от приходната агенция. 40-те милионери ще бъдат включени в списъка за обслужване от новосъздаденото звено на НАП "Големи данъкоплатци - физически лица". То обслужва физически лица, които са декларирали доход над 500 000 лева. Според данните на данъчните през миналата година у нас са регистрирани над 1000 официални богаташи.
От няколко месеца се работи по идеята данъчните да са в помощ на милионеритеи да ги консултират кога и колко налози дължат на хазната. Така ще се облекчи работата на агенцията, а и ще се подобри данъчната дисциплина на богаташите, които своевременно ще декларират и внасят задълженията си към държавата.
Освен това звеното ще изпълнява и консултантска дейност, която ще е в помощ на тузарите. Данъчните ще обясняват на милионерите какви законови опции имат за намаляване на дължимите налози и така ще се внасят повече пари в хазната. Един от вариантите е богаташите да дарят част от печалбата си за фонда за лечение на деца в чужбина и така да платят данъци върху по-малко приходи.
Коментари

Още от последните новини