Наш лекар бе избран за член на Комитета за хармонизиране на правилата за обучение на съдовите хирурзи в Европейския съюз

Наш лекар бе избран за член на Комитета за хармонизиране на правилата за обучение на съдовите хирурзи в Европейския съюз - E-Burgas.com

Във Валенсия се проведоха годишния конгрес на Европейското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия (ESVS) и срещата на Борда по Съдова Хирургия (BVS) към Европейската Асоциация на медицинските специалисти (UEMS). По време на заседанията на BVS към UEMS беше учреден специален комитет, който ще има задачата да хармонизира правилата за обучение по съдова хирургия в различните държави от Европейския съюз. За член на този комитет беше избран известният български лекар доц. д-р Димитър Петков, началник на отделението по „Съдова хирургия" в Болница „Тракия" в Стара Загора. 

„Този избор е признание както за българската съдова хирургия, така и за колектива на нашето отделение, което през последните години участва в различни проекти и превърна България в партньор на ESVS и UEMS" - сподели след завръщането си доц. Петков.
Хармонизирането на правилата за обучение по съдова хирургия в страните членки на ЕС е изключително важно, тъй като в момента съществуват различия, правещи унифицирането им невъзможно. Задачата на новия комитет е да създаде и въведе единни програми за обучение по съдова хирургия в Европейския съюз. Този процес ще направи дипломите на съдовите хирурзи признати и осигуряващи работа в цяла Европа. „Съзнаваме, че ни предстоят много усилия, които ще отнемат време, но след въвеждането на общите правила за обучение, специалистите съдови хирурзи ще получат възможност за работа в целия ЕС." - изтъкна Доц. Петков.

Ето какво още каза именитият български лекар по повед проведените мероприятия:

- Доцент Петков, с какви новини се завръщате от годишната среща на Европейското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия?


- Форумът на ESVS тази година събра съдови хирурзи от целият свят, което е забележително постижение. Нивото на презентациите представени от най-известните специалисти в областта на съдовата и ендоваскуларната хирургия, беше изключително високо. Това беше и причината президентът на европейското дружество Проф. Алисън Халидей да заяви, че срещата на ESVS се превръща в най-голямото събитие за съдовата хирургия, както в европейски, така и в световен мащаб.


- Бяха ли представени нови методи за лечение на съдовите заболявания?


- Иновациите винаги са най-интересната част на различните презентации. По време на събитието бяха представени авангардни технологии за лечение на животозастрашаващи състояния като аневризма на коремната аорта, към които ние имаме професионален интерес от години. Една от най-интересните демонстрации беше на нова апаратура за ендоваскуларно разбиване на атеросклеротични плаки с ултразвук. Този метод е щадящ за кръвоносните съдове и ефективно разбива калциевите плаки, което улеснява поставянето на стентове в увредените артерии. Надявам се, скоро и нашето отделение да разполага с такава апаратура.
Много важни бяха и презентациите на консенсусните документи за критичната исхемия на крайника и аневризмите на аортата, които предстои да излязат в European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. 


- Кои са най-важните изводи, който направихте от участието си в годишната среща на ESVS?


- Основната насока, в която работят съдовите хирурзи по света е непрекъснато увеличаване на ендоваскуларните (безкръвни) процедури за лечение на съдовите заболявания. Това е поредното потвърждение, че отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на Болница „Тракия" се движи в унисон със световните тенденции в нашата специалност.
За нашето общество е важно да нараства вярата в българските лекари и в българската медицина, която наистина е на високо ниво, колкото и да упрекваме здравната система. Ние вече имаме признанието на европейската общност на съдовите хирурзи. България се представя на европейските форуми с немалък брой специалисти. Български съдови хирурзи са модератори на научни сесии на годишните срещи на ESVS (2017 - Доц. Димитър Петков, 2018 - Проф. Веселин Петров). Друго важно постижение за България е избирането на представител на страната ни в Борда на Европейското Дружество на специализантите по съдова хирургия (ESVT), което ще оптимизира работата с младите ни лекари, специализиращи съдова хирургия и ще им предостави нови възможности за обучение в елитни европейски клиники.

 

Коментари

Още от последните новини