Напитките, които утоляват лятната жажда! Бирата не е сред тях

Напитките, които утоляват лятната жажда! Бирата не е сред тях - E-Burgas.com

Voda s Limon

В разгара на лятото, при високи температури от 22 до 34 градуса, кръвоносните съдове се разширяват и тялото отделя излишната топлина. Ако живакът в термометъра показва над 34 градуса, кожата започва да се овлажнява, за да се охлади. Казано простичко - изпотяваме се. Обикновено организмът на човека изпарява до 2,5 литра влага за едно денонощие, но в горещините това количество достига до 4 литра. Според учените при 1 л загуба на течност започва да ни мъчи жажда, при 2 л намалява умствената дейност, при 3 л вие ни се свят, а при 4 л са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнанието. Една трета от недостига на влага може да се набави от храната, но две трети идва от течностите. Затова е хубаво да знаем кои напитки най-бързо и ефикасно утоляват жаждата.

1. Вода с лимон Водата безспорно е най-разпространената напитка. В жегата лекарите препоръчват в обикновената вода да се добавя малко лимонов сок, половин лимон на два литра вода. Минералната вода също утолява жаждата и поради съдържанието на соли и биологически активни вещества е добър избор. Тя освежава, стимулира апетита и премахва умората. От минералната вода най-добре е да се избира алкалната, съветват лекарите. На лечебните минерални води не бива да се налита, защото техният наситен състав може да натовари сърцето. Не се препоръчва пиенето на леденостудена или дестилирана вода.

2. Айран Айранът е отлично средство за отстраняване на жаждата. Той се усвоява бързо (за 1 час до 91%). Тази напитка са прекрасна с това, че не само утолява жаждата, но отчасти и глада. В състава на айрана влизат много белтъци, витамини, полезни микроорганизми, той е наслада за сърцето и стимулира храносмилането, обясняват диетолозите.

3. Студен зелен чай Само зеленият чай разхлажда, за разлика от черния, който е загряващ. Дъбилните вещества в зеления чай забавят всмукването на течности от червата, което спомага за утоляване на жаждата. В добавка - зеленият чай съдържа витамин Р, който влияе положително на функцията на кръвоносните съдове. Правилното е чаят да се пие в по-малки чашки и на глътки. Той се запарва не по-малко от 10 минути, а ако се добави мента в него, става и успокояващ. Не се препоръчва обаче пиене на повече от 8 чаши чай дневно.

4. Напитка от прясно изцедени плодове Те не само утоляват жаждата, но и притежават други свойства, защото са богати на микроелементи и витамини. Например сокът от други горски плодове помага при физическа и психическа умора. Напитките от цитруси (портокал, лимон и грейпфрут) помагат при нарушена концентрацията на вниманието. Сокът от ябълки способства за запазване на ясния ум и в напреднала възраст. Много освежаваща и полезна е напитката от френско грозде, която съдържа голямо количество витамин С (в една чаша се съдържа колкото в два лимона). През лятото добре освежава и вишневият сок. Киселината на плодовете раздразва вкусовите рецептори, започна обилно отделяне на слюнка и така по-лесно се понасят горещините. Лекарите препоръчват соковете да се разреждат с вода, в жегата да се избягват тъмните сокове, например от черно грозде, защото сгъстяват кръвта.

5. Билков чай Билковите чайове са разхладителни, тонизиращи и здравословни. Могат да се приготвят от различни билки чрез запарване. Особено полезна през горещините е запарка от босилек. Охладеният чай може да се подслади и да се добави лимон. Липовият цвят също е идеален в горещините. Чаят от рози тонизира и е богат на витамини.

6. Бирата Бирата не спасява от жажда! Вкусна е в горещините, но не помага. Съставът є е такъв, че се увеличава желанието да се пие още, според експерти по алкохола. Ако все пак предпочитанията са за бира, то нека да е вечер и само светло пиво. Единственият алкохол, който идеално подхожда за зноя, е разредено бяло вино. То е по-леко от червеното, обясняват специалисти, съдържа по-малко танини, има често плодов вкус, киселинността му е висока, а точно това е нужно в жегата. Разреденото вино даже е по- добро от плодовия сок, защото в него има по- малко захар. Известно е, че то помага в борбата с излишните килограми (ако се изпива не повече от една чаша обаче), подобрява храносмилането и обмяната на веществата.

ЗАПОМНЕТЕ!

Специалистите съветват - в жегата трябва да се изпиват до 3 л за денонощие. Повече не бива, защото заедно с течността организмът започва да изхвърля и полезните соли. Отоците под очите сутрин и вечер са признак, че бъбреците може би трудно се справят с натоварването. Появяващата се хрема от всяко течение, повишената секреция на мастните жлези в кожата на главата, главоболието при най- малките промени в температурата - всичко това са признаци за прекалено поемане на течности в организма. Много майки питат колко трябва да пият децата, за да не се обезводнят. Според педиатрите трябва да изпиват до 40 мл течност в денонощие на 1 кг телесна маса. Или при тегло 20 кг може да се дават до 4 чаши. Децата обикновено търсят сладки сокчета. Но лекарите съветват те задължително да се разреждат с вода.

  Още за: Напитките, които утоляват най-бързо жаждата от framar.bg
Коментари

Още от последните новини