Наградиха бургаски служители на МВР за принос срещу незаконната сеч и опазване на защитени видове от фауната

Наградиха бургаски служители на МВР за принос срещу незаконната сеч и опазване на защитени видове от фауната - E-Burgas.com
unnamed Две награди за предотвратяване на престъпления срещу дивата природа получиха служителите на ОДМВР – Бургас – старши разследващ полицай от отдел „Разследване” – Рени Пеева и Началникът на РУ – Царево – старши инспектор Красимир Киров за това, че :
  • Пеева е  допринесла за прекратяване на незаконното държане на екземпляри от защитени видове от дивата фауна, осъществено от британския гражданин Ян Рос Фредрик, за което същият получил от Бургаския окръжен съд шест месечна условна присъда и глоба от 5 000 лв.
  • Красимир Киров е допринесъл за образуването на 15 досъдебни производства за незаконна сеч и незаконен лов на дивеч, като при по-голяма част от тях разследванията са приключили с присъди на Районен съд - Царево.
Награждаването е част от кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“, организирана от Изпълнителна агенция по горите и българско дружество за защита на птиците в рамките на проект „Горите на орела”, финансиран по програма Life+ на Европейския съюз. Целта на кампанията е да постави фокуса на обществения интерес върху престъпленията срещу природата, да стимулира и професионалистите, и обикновените хора да обръщат повече внимание и да бъдат по-будни, когато станат свидетели на посегателства срещу природата. Международната търговия с диви животни и растения е един от основните фактори за бързото намаляване на много видове от флората и фауната. Причината за това е, че по правило тя е насочена към едни от най-атрактивните и по тази причина най-застрашени от изчезване техни представители, които често се срещат в ограничен брой. Ежегодно негови жертви стават над 10 милиона растения, животни, техни части и производни. Годишният оборот на незаконната търговия с растения и животни възлиза на около 22,1  милиарда долара (по данни от 2009 г.). По различни конвенции за защита на видовете влизат над 13 000 различни видове птици и бозайници, около 6000 вида влечуги и риби, стотици хиляди видове безгръбначни и повече от 25 000 вида растения.
Коментари

Още от последните новини