Нагла кражба остави Бургас без част от системата за управление на риска от наводнения

Нагла кражба остави Бургас без част от системата за управление на риска от наводнения  - E-Burgas.com

Крадци отмъкнаха две от специализираните мониторингови станции, част от информационната система за превенция, мониторинг и ранно оповестяване на риска от наводнения, с каквато от три години досега разполага единствено община Бургас.

На 25.10.2018 г. /в сряда срещу четвъртък/ в 01.30 ч. изчезва сигналът от едната, а към 02.30 и този от втората. И двете станции за видеонаблюдение са със специални сензори и датчици и са разположени на бул. "Тодор Александров" до езерото Вая с цел замерване нивото на водата във водния басейн. Те са свалени професионално заедно с таблата и без да бъдат прерязвани кабелите им.

В четвъртък още в 09.00 часа служители на общинска дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" забелязват, че станциите не излъчват и подават сигнал до I-во РУП-Бургас. От записите на камери в Центъра за градско видеонаблюдение ясно се виждат двама души, които оставят откраднатото в храстите, отправят се към спирката на ул. "Индустриална", викат такси, с което се връщат да натоварят мониторинговите станции, оставени край езерото. Проследен е пътя на таксито, което оставя двамата извършители до блок 43 в к-с "Изгрев".

В рамките на няколко часа разследващите установяват регистрациония номер на таксито, самоличността на шофьора и адресите на двамата посегатели. Откраднатите мониторингови станции са открити в дома на единия от тях в блок 70 в к-с "Изгрев" и ще бъдат върнати на местата им в най-скоро време. И двамата са задържани и в момента се разпитват в полицейския участък. Единият извършител е на 25 г., а другият - на 40 г. До момента е установено, че целта им е била продажба с цел печалба, за която вече са имали клиент.

Община Бургас изказва благодарности на служителите на Криминална полиция към I-во РУП, които разкриха извършителите и върнаха мониторинговите станции само за 24 часа.

Галерия
Коментари

Още от последните новини