Надписи ще пазят живота на пешеходците в Бургас

 Надписи ще пазят живота на пешеходците в Бургас  - E-Burgas.com

 Пешеходните пътеки в централната градска част на града ще бъдат допълнително обезопасени с цел да се предпазят живота и здравето на пешеходците в Бургас. Предложението е на общинския съветник Живко Табаков и ще бъде гласувано на следващата сесия на Общински съвет - Бургас.

Табаков предлага в началото на пешеходните пътеки да има изписан надпис „погледни наляво” и „погледни надясно”. Добрият пример е взет от Англия, като от известно време е реализиран градовете Русе, Шумен, Пловдив, Самоков и Варна. Идеята е въпросният надпис да бъде първото нещо, което виждат прешеходците, преди да слязат на платното за движение.

Средствата, които са необходими за осъществяване на идеята са минимални. Прогнозната стойност на изпълнението е около 800 лв., в които са включени изготвянето на шаблона за надписите, необходимата боя, както и трудът. Според Табаков тази сума може да спести стотици хиляди левове, които здравната ни система плаща за пострадалите пешеходци в случай на пътнотранспортно произшествие. 

Пълен списък на пешеходните пътеки, които ще бъдат обезопасени:

Централните пешеходните пътеки в град Бургас тип „зебра” на пл. „Царица Йоанна“ и бул. „Иван Вазов“ с ул. „Александровска”/пред жп гарата/, на ул. „Васил Левски” с ул. „Александровска”, на ул. „Александровска” с ул. „Сан Стефано”/пред БСУ/, на ул. „Алеко Богориди” с ул. „Ген. майор Лермонтов”, на ул. „Алеко Богориди” с ул. „Константин Фотинов”, на ул. „Алеко Богориди” с ул. „Цар Симеон”, на ул. „Алеко Богориди” с бул. „Демокрация” /при Гъбката/, на ул. „24-ти пехотен Черноморски полк” с ул. „Адам Мицкевич” /пред входа на Пантеона/, на ул. „24-ти пехотен Черноморски полк” с ул. „Велико Търново” /към входа на Флората/ да бъдат обозначени с надписи „погледни наляво” и „погледни надясно” в двата им края, с цел гарантиране на по-голяма безопасност и съхраняване на живота и здравето на пешеходците.

Коментари

Още от последните новини