Надежда Колева, йога инструктор: Да си последовател на йога означава да си последовател на себе си

Надежда Колева, йога инструктор: Да си последовател на йога означава да си последовател на себе си - E-Burgas.com

По образование и професия Надежда Колева е счетоводител, завършила е Икономическия университет във Варна. След раждането на сина си обаче започва да се занимава с йога. Завършва двугодишен курс за йога треньор в НСА. Така основава СК " Вдъхновение ". Към момента води курс в бургаския хотел "Приморец".

„Имам обучения по когнитивно - поведенческа психотерапия, детска йога, въздушна йога и водна аеробика, но не веднъж съм казвала, че моя най-голям учител си остава Живота“, допълва Надя.

Какво още сподели пред медията ни, четете тук:

Надя, от колко време се занимаваш с йога и как се запали?

-  От дете имам влечение към йога и всичко свързано с Индия, но тогава нямаше много информация какво точно представлява, как се практикува и т.н.  След раждането на сина си имах доста натрупани килограми и болки в гърба, следродилна депресия- класика. Тогава живеех в София и един ден просто реших да отида в най-близкия йога център и да видя дали мога да намеря лек за душата или тялото си. Още от първата практика осъзнах, че това е любов във всички измерения-любов към себе си, любов към близките, любов към всички и всичко! Започнах да посещавам редовно часовете по йога и не след дълго взех решение, че искам да търся не счетоводния а душевния си баланс.  И така от 9 год. се занимавам с йога, а от 7 год. Преподавам. Счетоводството остана затворена страница за мен.

Какво всъщност е да си последовател на йога и с какво ни помага тя?

 - За мен лично да си последовател на йога означава да си последовател на себе си, на това кой си всъщност , какво е призванието ти, и това да следваш своя житейски път. Това е едно обръщане към себе си, едно опознаване на себе си, едно вълнуващо приключение. Йога ни помага с това да намерим себе си в този объркан свят и само когато ние се познаваме можем да разгърнем своя потенциал и да изживеем живота си щастливо и пълноценно. 

Защо последователите на йога предпочитат вегетарианството? 

- Защото вегетарианската храна е по-чиста, лека, сатвична по природа, което ще рече че има прана, има жизнена енергия и тялото и ума на човек се зарежда с нея и усещането е за лекота, душевен мир и спокойствие.

Докато преработената храна, консервираната, престояла е по-тежка, по-тамастична и за нейното обработване се хаби повече енергия и много често забелязваме, че когато хапнем такава храна ни се дописва. Пада ни е енергията и ставаме по-мързеливи. 

Аз лично съм за балансираното хранене и винаги се вслушвам в това какво ми се яде в момента. Понякога имам нужда и от кафе и от чаша вино и не се чувствам виновна, а просто наблюдавам процеса. Забавно е когато си осъзнат и знаеш, че ти контролираш нещата а не те теб. Другото е зависимост!

Какво е отношението на йога към парите?

- Мога да споделя от моя гледна точка, без да претендирам, че това е отношението на йога към парите. Погрешно е схващането, че хората обърнати към йога са бедни, мръсни и необразовани и нямата нужда от пари. Според мен идеята е друга, че обръщайки се към йога нуждите ти от материални неща намаляват и осъзнаваш, че можеш да живееш с много по-малко неща. Парите са енергия, както и всичко около нас. Живеем в свят, в който имаме все още нужда от пари и мяма нищо лошо да ги имаме. Това лично на мен ми дава възможност да пътувам и да продължавам да изчучавам магията на йога от много добри учители!

Как може да се освободим от стреса, който се натрупва след дълги часове на работа?

 - Можем да се освободим дори с една разходка по брега на морето, можем и просто да послушаме хубава музика или да затворим очи и да наблюдаваме дишането си. Има хиляди варианти, но първото нещо е да осъзнаем, че сме под стрес и второто да имаме желание за промяна. В днешно време много хора са неосъзнати за състоянието си и точно тук може йога да им бъде много полезна. 

На 21 юни Бургас ще отбележи Международния ден на йогата, как ще се включите в него?

 - Да, 21 юни е Международен ден на йога и много клубове в цялата страна ще отбележат този ден с различни мероприятия, като аз лично ще се включа в две! 

Първото е в хотел Приморец, в градината от 9.00ч. ще направим една практика в която ще покажа, че йога е достъпна за всеки който има желание, независимо от възрастта си и здравословното си състояние. Ще говоря и показвам дихателни техники за освобождаване на натрупаното напрежение и ще направим Поздрав към слънцето! От 17.30 ще има йога за деца, под формата на игри и от 18.30 ще имаме специален гост от Варна, който ще покаже 10 асана за заземяване! 

И от 16.00ч. ще проведа една практика на Флората как йога помага за повишаване на тонуса и доброто настроение на съвременния човек! Там ще се включат и доста други инструктори за да покажем, че йога е пъстра и обединяваща! 

За мен лично йога е любов и вдъхновение във всеки миг от живота ми!

 

Коментари

Още от последните новини