Над 9 млн. пътници са минали през летищата у нас

Над 9 млн. пътници са минали през летищата у нас  - E-Burgas.com

Драстичен ръст на полетите от и за България. Над 9 милиона пътници са минали през летищата у нас до ноември, посочва NOVA. Нов пик в полетите се очаква в края на годината, когато хиляди тръгват на път за празниците. Затова и сигурността по летищата се затяга.

Всеки ден над небето на България минават между 2000 и 3000 полета. След затварянето на съседни въздушни пространства трасетата във въздуха станаха повече. И по-кратки.

„Трафикът се е увеличил поне с 50% през последните четири години", обясни Страхил Марчев, ръководител полети. А когато хиляди тръгват на път по Коледа, работата в РВД расте.

„Ние сме взели всички необходими мерки, за да обезпечим увеличените нива на трафика. Нужните ръководители на полети са заложени в съответните смени", обясни Георги Пеев, главен директор на РВД.

Новата система за кацане и излитане при мъгла ще помогне на ръководителите на полети да реагират и при лошо време по Коледа. „Позволява кацане при 75 метра приземна видимост. Ситуациите на отмяна на полети са минимизирани", обясни Георги Пеев.

Въздушните регулировчици са обучени да реагират и при по-сложна ситуация в небето над страната. Само преди дни Европол предупреди за опасност от нови терористични атаки в Западна Европа по време на празниците.

Коментари

Още от последните новини