Над 460 000 българи имат диабет, други 200 000 не знаят, че са болни

Над 460 000 българи имат диабет, други 200 000 не знаят, че са болни - E-Burgas.com
e-vestnik.bg

Днес отбелязваме световния ден на диабета

Над 460 000 българи са болни от диабет. Други 200 000 пък са болни, но не знаят за това, съобщи председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова, цитирана от Дарик.

Около 2000 са болните от диабет деца и младежи до 18-годишна възраст. Хората често подценяват диабета и обръщат внимание на проблема, когато започнат усложненията, категорични са специалистите. 

Данните сочат, че хората с диабет живеят от 5 до 15 години по-малко. 18 души всеки ден умират от усложнения, като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на болестта се наблюдават у 3/4 от болните от диабет.

Един от всеки двама с това заболяване остава недиагностициран, което води до усложнения, тежки увреждания и преждевременна смърт. Според доклад на Световната здравна организация страдащите от диабет в световен мащаб са се увеличили 4 пъти за 35 г.

Особено тревожен е фактът, че диабет тип 2 все по-често се отключва при деца, а основните причини за това са застоялият начин на живот и наднорменото тегло. Според последни данни всяко трето дете в Европа е с наднормено тегло. 220 хил. деца у нас са с наднормено тегло и 66% са със затлъстяване.

Специалистите съветват родителите да обръщат специално внимание на хранителния режим на децата си и на качеството на храните, които консумират. По данни на Международната диабетна федерация до 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот.

Коментари

Още от последните новини