Над 3000 овце и кози са евтаназирани в района на Ямбол и Бургас

Над 3000 овце и кози са евтаназирани в района на Ямбол и Бургас - E-Burgas.com

Животновъдите ще получат пари за всяко убито животно

В района на Ямбол и Бургас, който беше засегнат от чума по дребните преживни животни, вече са евтаназирани повече от 3000 овце и кози, съобщава NOVA. Мярката се предприема, за да се спре разпространението на болестта. Стопаните протестират и не вярват, че това наистина се налага. Властите казват, че това са мерките и те трябва да се спазват, иначе проблемът ще обхване нови, много по-широки територии. 

Засега огнищата са две – Елхово и Болярово. Тече разследване, за да се установи откъде чумата е влязла в страната. В опит да потуши страстите, земеделският министър Румен Порожанов обяви, че животновъдите ще получат пари за всяко животно. Хората обаче не останаха доволни.

„Този, който не желае да бъде обезщетен със стойност като оценката на животните, може да посочи, че желае да бъде обезщетен със закупуване на аналогични  животни, каквито е имал като стадо”, обясни министърът.

Заради огнищата на чума у нас ще дойдат и експерти от Европа, за да преценят дали е нужно да се вземат и допълнителни мерки.

 

Коментари

Още от последните новини