Над 260 хил. деца в България растат със „скайп родители”

Над 260 хил. деца в България растат със „скайп родители” - E-Burgas.com

Много деца в България растат с дистанционни родители т. нар. „скайп родители”, които са на гурбет, съобщава бТВ. Те растат с баба и дядо или сами стават глава на семейството. Този социален феномен се усеща най-силно в Северозападна България. Защото безработицата там е пратила на гурбет хиляди майки и бащи. Всяко четвърто дете в Ловеч е дете на икономически емигранти.

Тези деца признават, че са самотни понякога и майките и бащите им липсват. Смятат обаче, че това ги прави по-самостоятелни.Няма точни статистически данни за броя на тези деца, но проучвания на неправителствени организации сочат, че те са над 260 хил., обяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева. Често ДАЗД разбира за тези деца, когато вече има риск за тях. Жечева смята, че трябва да има национална политика за тези деца и дори договори между държавите, които разделят родителите и децата. По нейна информация много деца растат без родители и в Румъния, и Молдова.

Според психолога Иван Игов децата, които растат без родители, са фрустрирани. Родителите им много им липсват особено по празници и тяхната самостоятелност е илюзорна. Получава се и така, че заради чувство на вина родителите изпращат скъпи неща и пари – децата разполагат с много пари, но с малко контрол и става готованци, коментира още психологът.

Снимка: bTV

Коментари

Още от последните новини