Над 2 700 са дебютантите с ловна пушка днес

Над 2 700 са дебютантите с ловна пушка днес - E-Burgas.com

Новите ловци в България са 2757, а общият, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2018 г. е 118 хил. души. Това съобщи Григор Гогов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) пред "Фокус". Днес се открива сезонът за лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. След приключване на зимния лов това е първият ден, в който ловците могат отново да се съберат заедно, обясни Гогов.

Миналата 2017 г. е била черна за българския лов, статистиката посочи четири смъртни случая, съобщи председателят на Националния ловно-рибарски (НЛРС) съюз Васил Василев. Според него има известна динамика и колебания през отделните години за броя на инцидентите по време на лов.

"Преди 10-ина години имаше по седем, осем смъртни случаи на година, предпоследната 2016г. имаше един смъртен случай", уточни той. Според него няма някаква трайно изразена тенденция, но напоследък се наблюдава едно затягане на дисциплината и през последните години инцидентите са било един- два.

Според Василев инцидентите винаги се случват, когато някой подцени или умишлено наруши правилата за безопасно боравене с оръжие. "В годините назад най-голям брой инциденти и всички завършващи с фатален край са били при лов на дива свиня или по време на индивидуален лов пак с едър дивеч", каза Василев. Това се дължи на факта, че там боеприпасите, които се използват са много по-мощни и могат да нанесат сериозни поражения.

Коментари

Още от последните новини