На втора инстация: Стоян Тончев - невинен по делото за клевета, заведено от кмета на Поморие

На втора инстация: Стоян Тончев - невинен по делото за клевета, заведено от кмета на Поморие - E-Burgas.com

Журналистът Стоян Тончев бе оправдан и на втора инстанция по делото за клевата, което кметът на Поморие Иван Алексиев заведе срещу него.Съдът призна Тончев за невинен по наказателното дело, образувано за публикация в сайта Zadkulisite.com.  

Според жалбата на кмета на морската община статията - "Разцепление в ГЕРБ Поморие? Съветници скачат срещу съпартиеца си кмет" , го клевети и опозорява с твърденията в нея. Както първоинстанционният , така и окръжният съд обаче не намират съдържанието за клеветничестко. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Ето и част от мотивите на съда:

Съдът прие, че описаните в частната тъжба обстоятелства не изпълват състава на престъплението клевета. Сочените обстоятелства не са позорни по смисъла на закона. Изложеното в статията, публикувана в интернет пространството касае дейността на частния тъжител в качеството му на кмет на Община Поморие. Публикацията се отнася до целесъобразността на разходваните публични средства от Община Поморие: дали тези средства следва да се използват за брегоукрепване на крайбрежна алея на гр.Поморие или да се използват за строителството на търговски обекти. Фактите не са позорни по смисъла на чл.147 от НК за честта и достойнството на пълнолетно, вменяемо, физическо лице. 

Справедливо. Така журналистът определи решението на Окръжния съд в Бургас. 

"Публичните личности, заемащи обществен пост - какъвто е случаят с поморийския кмет - трябва да имат висок праг на търпимост към различните от неговата граждански позиции и да се вслушват и съобразяват с тях. Приемам заведеното дело срещу мен от кмета на община Поморие Иван Алексиев като опит да бъда дискредитиран пред обществото, а по този начин омаловажени и представени като неистини публикациите в сайта zadkulisite.com, свързани с дейността на Община Поморие.

Не очаквам извинение от кмета на община Поморие, но благодаря на здравите "ябълки" в Българския съд. Притеснявам се, обаче, какво ще правим с "гнилите" в прокуратурата. Десет месеца след зверския побой над мен и опита да бъда трайно отстранен от гражданска и журналистическа позиция, същинският съдебен процес не е започнал и не са открити /не/известните поръчители на извършеното престъпление", коментира след съдебното решение журналистът пред e-Burgas.com.

Тончев бе жестоко пребит с бухалки в средата на януари тази година.Малко след нападението над Тончев  беше задържан 30-годишният Мартин Душев, у когото е открита бухалка с ДНК на журналиста. През месец март обвиняемият беше пуснат под парична гаранция от 20 000 лв.  

Коментари

Още от последните новини