На прага на сезона: 87 плажа у нас още си търсят стопанин

Министерството на туризма определи концесионерите на 4 големи плажа по Черноморието. До края на март предстои втори търг за някои от по-малките плажни ивици. Два месеца преди откриването на летния сезон има плажове без стопани, съобщи БНТ. Причината за повторното им обявяване е липсата на кандидати или некоректно подготвени тръжни документи.

Има опасност и тази година много от плажните ивици да останат без наемател и без охрана. От общо 237 плажа очакванията на Министерството на туризма са 150 да бъдат дадени за управление. За останалите 87 все още се търсят стопани. Сред тях са плажовете „Шкорпиловци", „Кранево" и Ахтопол-север. Специалисти от Басейнова дирекция "Черноморски район" са направили проучване на замърсеността на няколко плажни ивици в северната и южната част по българското Черноморие, които все още са без концесионер.

Стела Барова, главен експерт в Басейнова дирекция "Черноморски район"

Най-замърсен е плажът "Крапец" в северната част, също плаж Шкорпиловци и плаж "Алепу" в южната част.

Проблемът с чистота на неохраняемите плажните ивици е провокирало екоекспертите от варненската Басейнова дирекция да организират акции за почистване на плажовете. В една от първите екокампании по Северното Черноморие участваха ученици от Хуманитарната гимназия във Варна.

Сподели новината:

Коментари