На първо четене: 6г. затвор и до 20 хил. лв. глоба, ако събираш дърва

Кадър: bTV Новините

Много сериозни санкции относно незаконната сеч и незаконния лов бяха приети чрез изменения в Наказателния кодекс (НК) по предложение на "Обединени патриоти" - засега на първо четене в пленарна зала. Двигател на промените е Валентин Касабов, един от най-приближените хора на Валери Симеонов в НФСБ.

Основният момент в промените е в член 235 от НК, пише actualno.com. Там се казва, че можеш да влезеш в затвора за 6 години и да платиш глоба от 1000 до 20 000 лева, ако "противозаконно сечеш, събираш, добиваш, вземаш или извозваш дървета или части от тях, включително отсечени или паднали, когато предметът на престъплението е на стойност над една минимална заплата".

Към днешна дата цената на един кубик дърва е около 70-80 лева. Ако става въпрос за щета в размер на под една минимална заплата, влизаш в затвора до 1 година или се сдобиваш с пробация за до 2 години, но трябва да имаш наложено административно наказание по Закона за горите за последните 2 години, преди да ти бъде наложено новото наказание.

При дебатита по закона бяха отправени забележки към "Обединени патриоти" относно формата на текста и спорни моменти по него – например относно това, че можеш да влезеш в затвора, ако си събирал паднали дървета, включително бяха цитирани заключения на юристи и съдии. От "Обединени патриоти" поеха ангажимент да внесат корекции в текстовете между първо и второ четене, като това ще бъде дискутирано на ниво "комисия". Извън текстовете за незаконната сеч, има и поправки, касаещи лова в България. Затвор за половин година или пробация до 1 година плюс глоба от 300 до 500 лева застрашава всеки, който без разрешение убие или улови дребен дивеч и щетата "е на стойност над една минимална заплата". До 1 година затвор и до 2 години пробация плюс глоба от 300 до 1000 лева ще се налага на всеки, който "съхранява, пренася, превозва или укрива незаконно убит или уловен дивеч, или намерен болен, ранен или мъртъв дивеч, или разпознаваеми части от дивеч". И тук става въпрос за щета над една минимална заплата. При причинена с незаконен лов щета (в забранено за лов време, място и със забранени средства) от над 1000 лева, виновният може да влезе в затвора за до 3 години и да плати глоба от 1000 до 5000 лева.

 

Сподели новината:

Коментари