На Бургаска сцена: Класическата коледна история „Лешникотрошачката“

На Бургаска сцена: Класическата коледна история „Лешникотрошачката“  - E-Burgas.com

Класическата коледна история по приказка на Хофман „Лешникотрошачката“, претворена в балет от Чайковски, ще зарадва по Коледа любителите на музикално-танцовото изкуство. На 20 декември, сряда, от 18 часа, балетът на бургаската опера ще се появи на сцената за традиционния за цял свят коледен спектакъл – историята за съня на малкото момиченце и превъплъщението на лешникотрошачката в приказен принц. Хореографията и режисурата е на проф. Хикмет Мехмедов, а освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас зрителите в залата ще видят възпитаници на балетните паралелки на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

„Лешникотрошачката“ е историята на малко момиче, което получава от своя кръстник лешникотрошачка за коледен подарък. Все още тя не знае, че дървеният войник, чието предназначение е просто да разчупва твърдите черупки на лешниците и орехите, ще се превъплъти в приказен принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, при най-красивите кукли и цветя, че ще воюва с краля на мишките и ще се омъжи за нея, за да стане тя приказна принцеса. Балетът на Чайковски е поставен за първи път в седмицата преди Коледа на 1892 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, но без особен успех. Повече от четиридесет години са трябвали, за да бъде оценен по света – в Англия е поставен през 1934 година, десет години по-късно успехът го следва и зад океана, в Сан Франциско, САЩ, а след още десет – и в Ню Йорк, където достига върха на славата си. От тогава балетът се поставя там всяка година по Коледа и това е неизменна традиция. Либретото на „Лешникотрошачката“ е на тандема Всеволожки – Петипа, които са в основата на най-успешните творби на Чайковски.

Постановката на бургаската опера, също традиционна за коледните празници, е добре позната както на сцената в Бургас, така и в страната. Спектакълът на проф. Хикмедов е чест гост на театрите в България в края на декември и винаги се е радвал на небивал интерес. Тази година в рамките на седмица спектакълът гостува на няколко театъра в Южна България и приключва тазгодишния си коледен тур именно на родна сцена – под покрива на Държавна опера – Бургас.

 

           

Коментари

Още от последните новини