МВР ще помогне финансово на обвинените гранични полицаи

МВР ще помогне финансово на обвинените гранични полицаи - E-Burgas.com

МВР ще подпомогне финансово действащите служители на „Гранична полиция“ Живко Петков и Николай Костов за организиране на защитата в Турция. Главна дирекция „Гранична полиция“ има готовност да инициира благотворителна кампания сред служителите на МВР, а при необходимост ще се търсят и други възможности за набиране на средства.

Това стана ясно след среща в МВР, в която взеха участие министър Маринов, народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков и началникът на кабинета на министъра Михаил Златанов. На срещата присъстваха и четиримата гранични полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, обвинени в това, че са простреляли турски бракониер, навлязъл в български териториални води край Резово на 17 април 2008 година. Срещата е съвместна инициатива между народните представители от ГЕРБ-Бургас и ръководството на МВР.

„С колегите ми сме еднодушни, че това е начинът да се търси благополучен изход от казуса с подсъдимите в Турция български граждани, продължаващ вече 10 години. Не дължим на граничарите просто подкрепа на думи, важно е да покажем съпричастност и за организацията и логистиката на защитата, която им предстои“, коментираха бургаските депутати по време на разговора си с граничните полицаи и представителите на институцията.

„Имаме съвсем скорошен, подобен пример с българския гражданин Желяз Андреев. Той показва, че категоричната позиция на институциите води до положителни резултати, когато сме на страната на правото“, поясни министър Маринов.

През последните седмици бяха проведени и други срещи и дискусии с ангажирани по случая институции. Последната бе в МВнР между заместник-министрите Тодор Стоянов и Георг Георгиев и депутатите Ивелина Василева и Диана Саватева.

Следващото заседание по делото за изпълнение на съдебната поръчка от Турция в Районния съд в Бургас е насрочено за 9 ноември.

Коментари

Още от последните новини