Музикалните бургаски таланти се събират на "Свободна сцена на младия изпълнител"

Музикалните бургаски таланти се събират на

Фестивалът "Свободна сцена на младия изпълнител" и тази година ще събере на едно място музикалните таланти от региона. Организатор и домакин на проявата е Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”. Проявата е утвърдена, като едно от значимите събития в календара на училището и ще се проведе днес от 11.00 часа.

Фестивалът дава възможност за изява на деца, изучаващи класически музикални инструменти в професионални училища, детски музикални школи, училища с усилено изучаване на музика, читалища и др. Проектът съчетава популяризиране и възможност за изява на младите таланти от региона и свободен достъп до култура за хора от различни социални групи. На сцената талант ще демонстрират децата от НЧ "СВ.св.Кирил и Методий"- Бургас, НЧ"Просвета 1888" и НЧ "Светлина" от Поморие, ОУ "Хр. Ботев"- Сарафово и Музикална школа "Алегро". В проявата ще вземе участие и Струнен оркестър и индивидуални изпълнители от Сливен с ръководител Радка Кусева, която е цигулар в Сливенския симфоничен оркестър. Те работят по проекта на Георги Калайджиев - "Музиката вместо улицата", който обединява деца в неравностойно социално положение. Калайджиев е възпитаник на Музикалното училище и в момента работи като музикант в Германия.

Музикалното събитието ще бъде открито от Детски хор към училището по изкуства с диригент Тодорка Бинева. Децата ще покажат своя талант с изпълнения на пиано, цигулка, виола, виолончело, китара, флейта, тромпет, обой и ударни инструменти и ще поведат публиката в света на класическата музика. Регионалният фестивал „Свободна сцена на младия изпълнител” е възможност за творчески обмен както между децата, така и между техните преподавателите. Паралелно с музикалните изяви, врати ще отворят и различни ателиета по изящни и приложни изкуства. 

Коментари

Още от последните новини