Моряци бедстват в Бургас

Моряци бедстват в Бургас - E-Burgas.com
БГНЕС

Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе заедно с Българския червен кръст и Червения полумесец дариха хранителни продукти на екипажа на кораба „Лайди Бо“. От есента плавателния съд е на Бургаския порт и не може да отплава заради лошо техническо състояние и финансови задължения на собственика, съобщи БНР.

Днешната хуманитарна акция е поредна за екипажа на „Лейди Бо“, който от няколко месеца е закотвен в бургаското пристанище, а екипажът – турци, украинци и индийци не може да отплава заради не изплатени заплати. Нурай Иньонтепе, Генерален консул на Република Турция в Бургас посочи, че собственика на плавателния съд има много задължения както към екипажа, така и към пристанището

„В момента собственикът се опитва да изтегли кредит, за да погаси дължимото. Най-крайното решение е корабът да се продаде за скраб и с парите да се платят сметките. Според международното морско право когато екипажа на кораба го напусне без основателна причина, те не могат да си получат заплатите, затова те не могат да напуснат кораба в момента“, обясни Нурай Иньонтепе.

В момента на кораба има ток и вода, а моряците днес получиха храна и хигиенни пакети от първа необходимост, посочи Виолета Радева БЧК -Бургас

„Хуманитарната помощ е съвместно с Червения полумесец. Това са хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни пакети. В зависимост от ползването е за месец- два. БЧК-Бургас има опит при такива ситуации и друг път сме оказвали помощ на бедстващи моряци“, обясни Виолета Радева.

Коментари

Още от последните новини